Alice in den Städten

  • Film
donderdag, 24 aug, 2017, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


Wim Wenders,1974, West-Duitsland, 110 minuten
Rüdiger Vogler, Yella Rottländer en Lisa Kreuzer
Duits gesproken, Engels ondertiteld

De Duitse journalist Philip Winter (Rüdiger Vogler) probeert tevergeefs een reportage over de cultuur van de Verenigde Staten te maken. Hij heeft last van een writer’s block en kan slechts enkele door hemzelf geschoten Polaroid foto’s aan de uitgever tonen. Noodgedwongen moet Philip de terugreis naar Duitsland aanvaarden. Op het vliegveld van New York ontmoet hij de Duitse vrouw Lisa (Lisa Kreuzer) en haar 9 jaar oude dochter Alice (Yella Rottländer). Vlak voor het vertrek van het vliegtuig verdwijnt de moeder, waardoor Philip met Alice zit opgescheept en beiden noodgedwongen een reisgezelschap vormen. Als de twee haar ook niet in Amsterdam treffen, wat Lisa had afgesproken, besluit Philip maar op zoek te gaan naar de oma van Alice, die ergens in het Roergebied zou moeten wonen.

Wat volgt is geen reguliere roadmovie waarbij de hoofdrolspelers in problemen komen, of waarbij ze een bepaalde levensles leren. Maar wat in de film belangrijk is, is de interactie tussen Alice en Philip. Philip heeft overduidelijk geen kinderen, maar krijgt een verantwoordelijke taak in zijn schoenen geschoven door op Alice te passen. Hij moet meer en meer de plaatsvervangende vader zijn. Maar Alice is geen schattig, naïef jong meisje dat zich alles laat aanleunen. Ze heeft haar eigen onhebbelijkheden en een eigen wil, die ze vaak genoeg aan Philip oplegt. De twee zijn elkaars gelijken. Dit komt ook naar voren in de prachtige zwart wit geschoten beelden van Robby Müller, waarin de afbeelding van de volwassene niet groter wordt neergezet in het frame.

Wim Wenders had voor Alice in den Städten al 3 andere films gemaakt. Maar hij was niet tevreden over zijn voorgaande films. Wenders twijfelde of hij nog door zou gaan als regisseur omdat hij geen inspiratie had. Alice in den Städten is de eerst film van de zijn zogenaamde Road movie trilogie (Falsche Bewegung en Im Lauf der Zeit zijn de andere twee titels) en volgens eigen zeggen ook zijn eerste echte film. Interessant is dat hoofdrolspeler Philip Winter in deze film net als Wenders een writer’s block heeft. Rüdiger Vogeler /Philip Winter is het alter ego van de regisseur Wenders.Comments are closed.