The Hidden Fortress

  • Film
donderdag, 31 aug, 2017, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


Akira Kurosawa, 1958, Japan, 139 minuten
Toshirô Mifune, Minoru Chiaki en Kamatari Fujiwara
Japans gesproken, Nederlands ondertiteld

Twee arme boeren denken te kunnen profiteren van de permanente staat van oorlog tussen de verschillende clans waarin Japan zich in de 16e eeuw bevind. Helaas arriveren ze net te laat en in plaats van mee te kunnen vechten met de winnende clan worden ze aangezien voor leden van de verliezende Akizuki clan. Tegelijkertijd probeert de Akizuki prinses samen met generaal Makabe, haar vertrouweling, te ontsnappen uit vijandelijk gebied om met de in stukken hout verstopte goudschat haar rijk opnieuw op te bouwen.

De twee groepen kunnen elkaar wel gebruiken. De edelen hebben de boeren nodig om het goud te dragen en de alom aanwezige controleposten te omzeilen; de boeren zien eindelijk hun kans om rijk te worden zodra ze zich van de bazige generaal en dat arrogante meisje waarmee hij reist kunnen ontdoen.
Wat volgt is een lange reis vol met confrontaties, ontsnappingen en pogingen van de twee boeren om er met het goud vandoor te gaan.

In tegenstelling tot veel van Akira Kurosawa’s andere samoeraifilms heeft The Hidden Fortess een duidelijk lichtere toon. Actie en humor gaan hand in hand en vooral het contrast tussen boeren en edelen met verve wordt uitgewerkt, waarbij de twee arme boeren de show stelen. George Lucas baseerde voor zijn Star Wars reeks niet alleen de robots C3PO en R2D2 op de twee boeren maar kopieerde ook de vertelwijze waarbij het verhaal verteld wordt vanuit het perspectief van de onbelangrijkste karakters.Comments are closed.