20,000 Days on Earth

  • Film
donderdag, 1 mrt, 2018, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


Iain Forsyth en Jane Pollard, 2014, Verenigd Koninkrijk, 97 minuten

Nick Cave, Warren Ellis, Kyle Minoque, Ray Winstone

Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

Drama, fictie en werkelijkheid worden vermengd in dit openhartige portret over het leven van muzikant, schrijver en cultuuricoon Nick Cave. De Australische popzanger werd geboren op 22 september 1957 en op 24 juni 2012, zijn 20.000ste levensdag, liet hij zich ’24 uur lang‘ volgen door 2 documentairemakers. Natuurlijk werd lang niet alles alleen op die dag gefilmd, maar de titel verwijst ook naar Jules Verne’s sciencefiction-klassieker ‘Twintigduizend Mijlen onder de Zee’. De in de basis documentaire film die gebruik maakt van fictieve stijlfiguren mag dan ook gerust worden opgevat als een duik in de wereld van de hybride figuur Cave – de artiest en de persoon – met Cave als de landrotversie van kapitein Nemo.

20.000 Days on Earth overstijgt de standaard muziekdocumentaire door een dagdroom te tonen die de kijker met Cave’s bril langs de rivier van zijn leven voert. Meesterverteller Cave praat alle segmenten ervan via voice-over  in gesprekken aan elkaar met verhalen over zijn vroeg overleden vader, god en de duivel, Lolita, schrijven tegen het vergeten, of de zegen te vergeten die je bent. Over het weer in zijn woonplaats Brighton, het belang van creativiteit, optreden als manier om het monster te lokken. Over herinneringen, onsterfelijkheid en transformatie, uitmondend in een apotheose van archiefbeelden en muziek aan het slot.

“Ik ben niet geïnteresseerd in wat ik volledig bevat,” zegt Cave over wat zijn duistere fantasie in gang zet. Schrijven, legt hij uit, is een kwestie van het combineren van contrasten: “Zet een kind en een psychopaat in een kamer. Kijk wat er gebeurt. Clown erbij. Kijk wat er gebeurt. Als dat niet werkt: schiet de clown neer.”Comments are closed.