29e Fakkeloptocht tegen discriminatie

29e Fakkeloptocht tegen discriminatie
  • Info
donderdag, dec 24, 2015 Open: 17:30 Aanvang: 19:30 Prijs: gratis


Zomaar een tekst
Een fragment van een tekst op de facebook-pagina Steun de PVV: “Van mij mogen ze iedere Mocro doden. Aanrijden met een auto, de fik in een moslimschool of buurthuis. Open vuur met 9 mm”. Het is een bijna willekeurig voorbeeld van een hedendaagse haatzaaiende boodschap. Teksten als deze zijn bij honderden, zo niet duizenden op internet te vinden. Met name vluchtelingen, moslims en joden, worden regelmatig digitaal bedreigd en beledigd. Maar ook in het ‘echte’ leven is intolerantie nog altijd dagelijkse kost. Toen in 2015 grote groepen vluchtelingen naar Nederland kwamen, bereikte het gebrek aan verdraagzaamheid een nieuw dieptepunt. Sommige politici misbruikten de migratieproblemen zelfs voor eigen gewin.

Niet tegenover, maar met elkaar
Voor de 29e achtereenvolgende keer vindt op 24 december een Zaanse fakkeloptocht tegen discriminatie plaats. Het blijft helaas nodig om te laten zien en horen dat discriminatie uit den boze is. Alleen al de vaak heftige en soms racistische reacties op de komst van Syrische oorlogsvluchtelingen naar Europa toonden het afgelopen jaar aan dat het ‘eigen volk eerst’-sentiment nog volop leeft.

Zorg voor tegenwicht!
Op kerstavond stellen wij ons intolerant op tegen intolerantie en laten we zien dat we onverdraagzaamheid niet verdragen. In woord en in daad. De breed gedragen fakkeloptocht op kerstavond stimuleert een samenleving waarin plaats is voor iedereen. Het Bureau Discriminatiezaken hoopt dat de opkomst van welwillende mensen groot is, net als in de voorgaande jaren.

Maaltijd
Liefhebbers van een ‘vleesloos’ diner kunnen op 24 december al om 18:00 uur terecht in De Groote Weiver. De maaltijd kost € 5,-. Voor het diner is reserveren verplicht, via telefoonnummer: 075 612 56 96. Of via: info@bdzaanstreek.nl.

Verzamelen
Het verzamelen voor de fakkeloptocht, die ongeveer 45 minuten duurt, begint om 19:30 uur. Daaraan voorafgaand draagt stadsdichter Mandy Pijl enkele toepasselijke gedichten voor. Om 20:00 uur gaat de tocht van start, traditiegetrouw begeleidt door het Alkmaars Straatorkest. De toch voert door Wormerveer en Krommenie. Fakkels zijn ter plekke te koop voor € 2,-.

Film
Na de Fakkeloptocht kun je aanschuiven bij de filmavond van de Weiver. Op donderdag 24 december draait het filmhuis The Day God Walked Away. De film zal starten zodra de deelnemers van de Fakkeloptocht bij de Weiver zijn teruggekeerd!

Informatie over de Fakkeloptocht
Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek / Waterland
Botenmakersstraat 42
1506 TE  Zaandam
075 612 56 96
info@bdzaanstreek.nl
www.bureaudiscriminatiezaken.nlWinkelwagen
Scroll naar boven