3:10 To Yuma

  • Film
donderdag, 19 apr, 2018, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


James Mangold, 2007, Amerika, 122 minuten
Russel Crowe, Christian Bale, Logan Lerman
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

Deze western is een remake van de oorspronkelijke, op een kort verhaal van Elmore Leonard gebaseerde, en zeer gedegen ‘Yuma’ uit 1957 (met Van Heffrin en Glenn Ford in de hoofdrollen).

Dan Evans (in deze film gespeeld door Christian Bale) is een fatsoenlijke boer die verzuipt in de schulden en geld nodig heeft. In ruil voor een handvol dollars, sluit Evans zich aan bij de door premiejager Byron McElroy (Peter Fonda) aangevoerde posse die de gearresteerde outlaw Ben Wade (Russel Crowe) naar het station van het stadje Contention zal brengen. Daar zal Wade op de gevangenistrein van 3:10 uur richting Yuma (waar de galg op hem wacht) worden gezet. De lange trip naar Contention voert door vijandig Apache-gebied en Wade’s bendeleden achtervolgen het gezelschap in een poging om hun leider te bevrijden. Maar Evans heeft misschien nog wel het meest te duchten van Wade’s charisma en vervaarlijke tong. Crowe , in een van zijn beste rollen, zet Wade neer als een man om te vrezen, maar zijn scherpe ironie en ‘I’m rotten as hell’- attitude roepen gelijktijdig ook sympathie op.

De film verhoogt de inzet van diens voorganger aanzienlijk, door de zoon van de boer aan het gezelschap toe te voegen. De jongen ziet zijn vader als een sukkel, waarmee de klus voor de pa veel meer wordt dan een mogelijkheid om van zijn geldschulden af te komen. De boef probeert de knul in te palmen, de boer wil laten zijn dat eer en integriteit boven alles gaan.

Regisseur Mangold (die eerder ondermeer ‘Cop Land’ en ‘Walk the Line’ maakte) volgt het orgineel van deze film in grote lijnen, maar voegt moderne grijstinten en psychologie toe, die overigens niet in de weg staan van pure actie.

Donderdagavond 19 april rijdt de 3:10 naar Yuma de Groote Weiver binnen; mis hem niet!Comments are closed.