A Touch of Sin [Tian Zhu Ding]

  • Film
donderdag, 22 feb, 2018, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


Zhangke Jia, 2013, China, 133 minuten
Wu Jiang, Vivien Li en Baoqiang Wang
Chinees gesproken, Nederlands ondertiteld

Een boze mijnwerker komt in opstand tegen de corruptie van de leiders van zijn dorp. Een geëmigreerde werknemer die thuis is voor nieuwjaar ontdekt de oneindige mogelijkheden die een vuurwapen kan bieden. Een knappe receptioniste bij een sauna wordt tot het uiterste gedreven wanneer een rijke klant haar aanvalt. Een jonge fabrieksarbeider gaat van baan naar baan om zijn leven te verbeteren. Vier mensen uit vier verschillende provincies geven een reflectie van het hedendaagse China waar een ongekende economische groei hand-in-hand lijkt te gaan met de afbraak van de sociale omgeving

Vier waargebeurde incidenten vormden de basis voor het script. Zaken die de officiële nieuwsbulletins niet haalden maar die wel door het Chinese publiek op de sociale media op grote schaal werden bediscussieerd. Een film over de uitgestrekte semi-stedelijke industriezones van China waar het grote en abstracte economische wonder in het dagelijks leven grote sporen achterlaat.

In Cannes werd Jia onderscheiden voor het scenario van zijn boze, maatschappijkritische film, waarin de hoofdrolspelers niet lijdzaam toezien wat er om hen heen gebeurt, maar het heft in handen nemen. Het stemde de Chinese overheid niet mild: de aangekondigde Chinese release, eind 2013, werd afgeblazen.Comments are closed.