Amadeus

  • Film
donderdag, 13 dec, 2018, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


Amadeus
Milos Forman, VS 1984, 160 minuten
F. Murray Abraham, Tom Hulce, Elizabeth Berridge

Wenen, 1781. Italiaan Antonio Salieri (Abraham), de competente hofcomponist van de Habsburgse keizer Josef II, moet tot zijn onthutsende verbijstering vaststellen dat de goddelijke muzikale inspiratie waar hij zelf naar zoekt, werd geschonken aan een losbandige en hondsbrutale nar. Verteert door jaloezie besluit hij deze Wolfgang Amadeus Mozart (Hulce) ten gronde te richten.

Salieri vertelt ons het verhaal over de meedogenloze rivaliteit ruim 30 jaar na Amadeus’ overlijden. Hij is ervan overtuigd dat hij zijn slachtoffer de dood heeft ingedreven door hem, vermomd als diens vader, opdracht te geven voor het schrijven van het requiem, Mozart’s somberste werk dat tevens onvoltooid bleef.

Het wordt nooit helemaal duidelijk of Salieri dit alles fantaseert en dus ook niet of het beeld dat hij van Mozart schetst in wezen wel klopt.

De Amadeus in deze film is met enorm talent gezegend, maar ontbeert daarnaast elke vorm van takt en fatsoen. Hij heeft van het ene teveel en van het andere te weinig. En zo trappelt, grabbelt en babbelt acteur Hulce zich als grotesk karikatuur van het muzikale genie al giechelend door de film. Dat was ongetwijfeld ook de bedoeling van de regisseur, maar het neveneffect is dat het soms net iets teveel nijgt naar het cliché van de tegen de bourgeoisie vechtende rebel.

Hollywood beloonde zijn geliefde Forman (One Flew Over The Cuckoos Nest, Hair, People vs Larry Flint) door deze biopic met maar liefst 8 Oscars te overladen. De hoofdrol in ‘Amadeus’ bleef voor Tom Hulce echter, tot op heden, het eenzame hoogtepunt van zijn carrière.

De in Tjecho-Slowakije geboren Milos Forman vluchtte in 1968 naar de Verenigde Staten waar hij afgelopen April op 86-jarige leeftijd overleed .Comments are closed.