An

An
  • Film
donderdag, sep 21, 2023 Open: 20:00 Aanvang: 20:30 Prijs: €3,-

Regisseur: Naomi Kawase
Jaar: 2015
Land: Japan
Duur: 113 Minuten


Sentaro maakt lange dagen in zijn slecht draaiende winkeltje waar hij doroyaki verkoopt – pannenkoekjes gevuld met ‘an’, een zoete pasta van rode bonen. Op zoek naar een hulp hangt hij een advertentie op waar een bejaarde Tokue op reageert. Sentaro wijst haar eerst af, het zijn lange dagen en hij vraagt zich af of de dame met haar wat misvormde handen het werk wel aan kan. Maar als Tokue een bonenpasta blijkt te kunnen maken die superieur is aan de fabriekspasta die hij zelf gebruikt neem hij haar toch aan. De samenwerking leidt tot een vriendschap tussen Sentaro, Tokue en vaste bezoekster Wakana en het restaurantje komt tot bloei. Maar wat is dat toch met Tokue’s handen?
Met zijn simpele verhaal en uitvergroten van kookprocessen is An een meditatieve film die geduld vereist. An is een film die met alle ontwikkelende vriendschappen en zelf-ontdekkingen op het randje van sentimentaliteit balanceert, maar die uiteindelijk als beloning de les leert dat alles wat belangrijk is tijd en geduld kost.
‘Deze film is echt cinema. Want cinema is beeld plus tijd. En als Naomi Kawase iets goed doet, dan is het de nadruk leggen op de kwaliteit van tijd. Als je iets met aandacht doet, als je ergens de tijd voor neemt en er liefde in stopt, dan wordt het magisch. Of het nou om zoete rode bonenpasta gaat, of om het leven zelf.’
Veterane Kirin Kiki – Kyara Uchida die Wakana speelt is in werkelijkheid haar kleindochter – speelde als Tokue de rol van haar leven en won de prijs voor beste actrice bij de Asia Pacific Screen Awards. Regisseur Naomi Kawase is ook bekend van Still The Water (2014).


Winkelwagen
Scroll naar boven