APRES LA GUERRE

APRES LA GUERRE
  • Film
donderdag, jul 20, 2023 Open: 20:00 Aanvang: 20:30 Prijs: €3,-

Regisseur: Jean-Loup Hubert
Jaar: 1989
Land: Frankrijk
Duur: 105 minuten


De Tweede Wereldoorlog is bijna afgelopen. De Franse broers Antoine en Julien wonen tijdelijk bij hun oom en tante. Op een dag menen ze in de verte de Amerikanen te zien en gaan het vertellen in hun dorp. “Les Américains arrivent”. Iedereen is vol enthousiasme om de aankomende colonne te begroeten. Maar… het zijn wel de Duitsers die het dorp binnenrijden. En de burgemeester die met de Amerikaanse vlag zwaait wordt doodgeschoten. De twee jongens besluiten te vluchten op zoek naar hun moeder, want iedereen is kwaad op hen.
Op het CV van regisseur Jean-Loup Hubert staat slechts één groot succes: Le Grand Chemin (The Grand Highway), dat een groot internationaal kassucces werd en waarvan natuurlijk een Amerikaanse remake (met Don Johnson, Melanie Griffith en Elijah Wood) moest komen. Après la Guerre werd de opvolger van deze film en Hubert besloot zijn eigen kinderen te casten voor de hoofdrollen. Altijd gevaarlijk, maar dat pakte hier wel goed uit. De andere hoofdrol was voor Richard Bohringer (de kok in Peter Greenaway’s The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover), zoon van een officier van de Wehrmacht en een Française en daardoor zeer geschikt als deserterende Duitse soldaat.
De film portretteert met succes een moeilijke en verwarrende tijd in Frankrijk, waarin deze of soortgelijke gebeurtenissen gemakkelijk hadden kunnen gebeuren. Bleef helaas onbekend en dus onbemind, maar won in 1989 in Nederland wel de Cinekid Film Award.


Winkelwagen
Scroll naar boven