Ararat

  • Film
donderdag, 27 dec, 2018, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


DONDERDAG 27 DECEMBER – ARARAT
Atom Egoyan, 2002, Canada, 110 minuten
Charles Aznavour, David Alpay, Christopher Plummer, Arsinée Khanjian

De achttienjarige Armeense Canadees Raffi (David Alpay) keert vanuit Turkije terug naar Canada met blikken vol 35mm filmmateriaal en digitale tapes. De douanebeambte David vermoedt dat de filmblikken drugs bevatten. Raffi beweerd dat hij extra filmmateriaal heeft geschoten voor de film van de Armeense regisseur Edward Saroyan (Charles Aznavour) over de Armeense genocide. Vanwege de kans op overbelichting van het gefilmde materiaal blijven de blikken gesloten en volgt er een uitgebreide ondervraging.

De Armeens-Canadese regisseur Atom Egoyan maakt gebruik van twee opvallende stijlelementen. Door middel van flashbacks wordt het verhaal van Ararat verteld. Hiernaast maakt de regisseur gebruik van de “film binnen de film” techniek; de historische beelden die de kijker te zien krijgt zijn in feite de beelden die regisseur Saroyan heeft geschoten.

Ararat vertelt niet alleen het verhaal van de genocide in Turkije, maar geeft ook weer hoe de Armeense afkomst van invloed is op de huidige Armeniërs: In de film ziet regisseur Edward Saroyan het als zijn levenstaak om een film over de genocide te maken; Raffi is op reis gegaan naar Turkije op zoek naar zijn Armeense roots en Ani (Arsinée Khanjian), de moeder van Raffi, is als kunsthistorica geobsedeerd door de Armeense kunstschilder Arshile Gorky. In de werkelijkheid speelt de Armeense achtergrond ook een belangrijke rol in het leven van de Armeniërs; Atom Egoyan, die gehuwd is met hoofdrolspeelster Arshinée Khanjian, heeft hun zoon vernoemd naar Arshile Gorky. De onlangs overleden Charles Aznavour heeft zijn Armeense afkomst ook nooit onder stoelen of banken geschoven. Zijn lied “Ils sont tombés” gaat over de massamoord op de Armeniërs. In 2009 werd hij zelfs ambassadeur voor Armenië in ZwitserlandComments are closed.