Avalon

Avalon
  • Film
donderdag, mrt 16, 2023 Open: 20:00 Aanvang: 20:30 Prijs: €3,-

Regisseur: Mamoru Oshii,
Jaar: 2001
Land: Japan, Polen
Duur: 107 minuten


In de toekomst raken jongeren meer en meer verslaafd aan een illegaal online gevechtsspel genaamd Avalon. Wanneer Ash, een van de beste spelers, hoort van het bestaan van een nog hoger level van het spel, besluit ze om met een groep online op zoek te gaan naar dit level. Maar zelfs als ze het level al vindt, zal ze dan nog terug naar de realiteit kunnen?
Japans regisseur Mamoru Oshii wordt vooral geassocieerd met zijn animatiefilms als Angel’s Egg, de Patlaborreeks en de Ghost in the Shell-reeks, maar heeft toch ook een aantal live-actionfilms op zijn naam staan. Deze film was toen -en ook nog nu- volledig relevant met zijn verslavende computergames waar mensen, die in het echte grijze muizen zijn, online superhelden kunnen worden. Oshii wilde een speciaal soort mooie lelijkheid, die hij alleen in Polen vond. Hij besloot dus daar te filmen en een Poolse cast te gebruiken. Een van de voordelen van het opnemen van de film in Polen was dat de Poolse strijdkrachten bereid waren hun uitrusting (onder andere T-72-tanks en Mi-24-aanvalshelikopters) zonder extra kosten aan de filmmakers te lenen.
Oshii nam opnieuw Kenji Kawai in dienst om een passende soundtrack te maken en het is veilig om te zeggen dat de Avalon-partituur (een mengsel van opera en ambient) een van Kawai’s meesterwerken is. Volgens Oshii is zijn manier van regisseren in sterk contrast met de traditionele opzet van Hollywood-films. Naar zijn mening zijn visuele beelden het belangrijkste aspect van een film, met daarna het verhaal en als laatste pas de personages. Tevens is zijn primaire motivatie voor het maken van films “het scheppen van een wereld anders dan de onze”
Een prachtige herkansing om een meesterwerk te zien dat in de Nederlandse theaters nauwelijks vertoond werd!


Winkelwagen
Scroll naar boven