Blade Runner – The Final Cut

  • Film
donderdag, 5 dec, 2019, Open: 20:00, Aanvang: 21:00, Prijs: €3


Blade Runner – The Final Cut
Ridley Scott, 1982, Amerika, 117 minuten
Harrisson Ford, Rutger Hauer en Sean Young

Het Los Angeles van een zeer nabije toekomst wordt geteisterd door vervuiling en overbevolking. Een groep replicanten – mensachtige robots met een ingebouwde ‘sterf’-datum – ontsnapt onder leiding van Roy Battie (Rutger Hauer). Aan ‘Blade Runner’ Deckard (Harrison Ford) de taak hen op te sporen en te ‘pensioneren’.

De verfilming van Philip K. Dick’s verhaal Do Androids Dream Of Electric Sheep? was oorspronkelijk bedacht als een zich binnen afspelende eenakter. Regisseur Ridley Scott had een grotere gedachte en maakte van de dystopische stad, die oorspronkelijk alleen buiten beeld bestond, een levend en ademend karakter. Grootse decors, gecombineerd met Ridley Scott’s perfectionisme, zorgden al snel voor budget overschrijdingen met als eindresultaat een door de studio afgemonteerde film met een verklarende voice-over en een door de studio verzonnen ‘happy end’. Het duurde vervolgens 25 jaar voordat Scott in de gelegenheid gesteld werd om eindelijk zijn eigen versie van zijn film te kunnen monteren – ook met de in 1992 verschenen ‘directors cut’ had Scott niets van doen.

De budget problemen hadden ook een ander gevolg. Veel van de sets waren niet zo gedetailleerd als Scott gewild had. De oplossing bleek net zo simpel als briljant: verhul het gebrek aan details door ’s nachts te filmen, zorg daarnaast voor veel rook en laat het bovendien altijd regenen. Het resultaat werd wat in 1982 gold een verontrustend toekomstbeeld maar wat zich inmiddels op diverse plaatsen als realiteit gemanifesteerd heeft.

Het is tegen deze achtergrond dat de uitgebluste detective Deckard in een film-noir sfeer zijn prooi opjaagd. Het is ook tegen deze achtergrond dat de film steeds filosofischer wordt en er existentiële vragen gesteld worden over wat leven, identiteit en persoonlijkheid nu eigenlijk zijn.

De onlangs overleden Rutger Hauer, die internationaal door brak met Blade Runner, was de enige hoofdrol speler die geen auditie hoefde – zat waren zijn rollen in Turks Fruit en Soldaat van Oranje. Hauers invloed op de beroemdste scene uit Blade Runner – Roy Batty’s sterfscene – was immens. Hij schrapte het grootste deel van zijn tekst en voegde de zin ‘like tears in the rain’ toe, een zin die nu als een van de tag-lines van de film geldt.Comments are closed.