Brimstone

  • Film
donderdag, 28 jun, 2018, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


Martin Koolhoven, 2016, Nederland, 148 minuten
Dakota Fanning, Guy Pearce en Carice van Houten

Liz (Dakota Fanning) woont samen met haar man Eli en twee kinderen in het oude Westen van Amerika waar ze als vroedvrouw werkzaam is. Dan arriveert er een nieuwe hel-en-verdoemenis prekende dominee (Guy Pearce) wiens stem alleen al Liz doet verstijven van angst. Wie is deze man? Waarom is Liz doodsbang van hem? En heeft hij wellicht iets te maken met het feit dat Liz niet meer kan praten omdat ze geen tong meer heeft?

Verdeeld over drie vervolghoofdstukken – waar op een Tarantino-achtige wijze gespeeld wordt met tijdslijnen – verteld Marin Koolhoven in Brimstone een verhaal over uitbuiting, wraak en overleven tegen een achtergrond van religieus fanatisme in een tijd waar religie alles leek te bepalen. Geen film die vrolijk stemt, wel een film die onder de huid van de kijker gaat zitten. Een film die schuurt, één die je eigenlijk niet wil zien, maar tegelijkertijd een fascinerende en zeer spannende film waar wegkijken moeilijk is.

Erg knap geacteerd, met name Dakota Fanning en Guy Pearce schitteren – hoewel alleen uit de pr blijkt dat Pearce een Nederlands accent zou hebben – met knappe muziek van Junky XL.
Groots ontvangen in Nederland en Europa, enigszins verguisd in Amerika.Comments are closed.