Coming Home

  • Film
donderdag, 12 okt, 2017, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


Zhang Yimou, 2014, Amerika, 109 minuten
Gong Li, Zhen Daoming en Zhang Huiwen
Chinees gesproken, Nederlands ondertiteld
 
De intellectuele status van Lu Yanshi heeft in het China van de Culturele Revolutie nogal wat gevolgen voor hem en zijn gezin. Hij zelf verdwijnt in een heropvoedingskamp terwijl zijn vrouw Feng Wanyu in haar eentje hun dochtertje moet opvoeden terwijl ze telkenmale lastig gevallen wordt door opdringerige politieofficieren. Lu Yanshi weet op een gegeven moment weliswaar te ontsnappen maar het rendez-vous met zijn vrouw wordt verraden door hun dochter die denkt dat daardoor de hoofdrol in een dansvoorstelling die haar eerder geweigerd werd wegens de status van haar vader nu wel aan haar toekomt. Tijdens de arrestatie van Lu Yanshi komt Feng Wanyu echter zwaar ten val.
Als Lu Yanshi jaren later alsnog vrij komt blijkt de val van zijn vrouw zware gevolgen gehad te hebben. Ze lijdt namelijk aan amnesie en herkent haar man niet meer. Samen met zijn inmiddels volwassen dochter probeert hij op allerlei manier om toch een plaatsje in het leven van zijn vrouw te krijgen. Dichtbij blijkt dan toch ook erg ver weg te zijn.
Regisseur Zhang Yimou maakte ooit naam met kleine, sociaal bewogen verhalen voordat hij zich begon te wagen aan historische spektakelfilms die er weliswaar geweldig uit zagen maar nergens over gingen. Met Coming Home is hij weer terug bij zijn basis. Muze Gong Li is de grote ster in het schitterende liefdesdrama vol intieme scenes waarin ware liefde en pijnlijke omstandigheden prachtig met elkaar versmelten.Comments are closed.