CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON

CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON
  • Film
donderdag, jan 05, 2023 Open: 20:00 Aanvang: 20:30 Prijs: €3,-

Regisseur: Ang Lee
Jaar: 2000
Land: Taiwan
Duur: 120 minuten


De Taiwanese regisseur Ang Lee was al een gevestigde naam in Hollywood na films als The Wedding Banquet (1993), Eat, Drink, Man, Woman (1994), Sense & Sensibility (1995, 4 Oscars) en The Ice Storm (1997) als hij zich waagt aan het populairste genre uit zijn jeugd: wuxia, oftewel Chinese martial arts in een historische setting – tot dan toe voornamelijk het domein van producenten als de Shaw Brothers die vanuit Hong Kong jaarlijks tientallen films uitbrachten. Het resultaat Crouching Tiger, Hidden Dragon is een Oscar winnende moderne klassieker die adem benemende landschappen combineert met fantastische actie-scenes (uit bedacht door de choreograaf van The Matrix) tegen de achtergrond van dramatische liefdes en de sociale beperkingen van vrouwen in een fictief, historische setting.

 

Een legendarische krijger (Chow Yun Fat) besluit zijn nog legendarischere zwaard aan de wilgen te hangen en vertrouwd het voor een nacht toe aan zijn vrouwelijke collega (Michelle Yeoh). Voordat ze het zwaard aan hun patroon kunnen schenken wordt het echter gestolen en moeten de twee kameraden (die ook nog eens een heimelijk liefde voor elkaar voelen) alles op alles zetten om het zwaard terug te vinden en hun eer te redden. En dan is er ook nog een prinses (Zhang Ziyi) die op het punt staat uitgehuwelijkt te worden maar liever zelf haar lot bepaald, en een gouvernante die vanwege haar vrouw-zijn niet verder mocht studeren en nu op wraak zint.

 

Een magische wereld is het eigenlijk, waar geesten, goden en een gebrek aan zwaartekracht (tijdens gevechten zweven de hoofdrolspelers door de lucht en rennen ze over het water) aan de orde van de dag zijn. Bij het maken van de film kwam er overigens vrijwel geen computer-trucage aan te pas. Alleen de draadjes waar de acteurs aan hingen terwijl ze met grote sprongen over daken snellen en op dunne bamboo takken balanceren zijn digitaal weg gewerkt. Voor de rest is wat er op het doek gebeurt ‘echt’.

 

De combinatie van oogverblindende beelden en ontzagwekkende gevechtsscenes gedragen door de fantastische soundtrack met de beroemde cellist Yo Ma deden het Westerse publiek in grote getalen naar de bioscoop stromen – in Amerika was het de best bezochte buitenlandse film ooit – en baande de weg voor bijvoorbeeld Zhang Yimou’s spektakel films Hero en House of Flying Daggers. Ang Lee zelf ging na Crouching Tiger, Hidden Dragons door met het maken van Oscar-winnaars met Brokeback Mountain (2006) en Life of Pi (2012).

 

Ang Lee, 2000, Taiwan, 120 minuten

Michelle Yeoh, Chow Yun-Fat en Zhang ZiyiScroll naar boven