Dersu Uzala

  • Film
donderdag, 9 mei, 2019, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


DONDERDAG 9 MEI – DERSU UZULA
Akira Kurosawa, 1975, Rusland, 144 minuten
Maksim Munzuk, Yuriy Solomin en Mikhail Bychov
ENGELS ONDERTITELD

Een spectaculair epos op breedbeeld gefilmd in het immense, lege landschap van Siberië waar een intiem portret geschetst wordt van de vriendschap tussen twee schijnbaar tegengestelde karakters.

Een geografische expeditie onder leiding Kapitein Arsenyev (Yuriy Solomin) trekt begin vorige eeuw door Siberië waar ze Dersu een lokale boer en woudloper inhuren om hen door het barre land te gidsen. Aanvankelijk vinden de officier en de zijn Dersu maar een raar, krombenig mannetje maar al heel snel wordt duidelijk dat Dersu met zijn natuurlijke wijsheid veel beter bestand is tegen de zeer harde en onvoorspelbare omstandigheden dan zij zelf.
De hechte vriendschap die tussen de officier en de woudloper gegroeid is krijgt een vervolg als kapitein Arsenyev vijf jaar na de eerste expeditie naar Siberië terugkeert en Dersu opnieuw tegenkomt. Als hij merkt dat Dersu door zijn slechter wordende gezondheid niet langer in staat is om te jagen, en dus te overleven, besluit Arsenyev om Dersu mee te nemen naar zijn huis in de stad. Al gauw blijkt dat hoewel Dersu hem wel kon helpen te overleven in Siberië, hij hem niet kan terugbetalen door hem een plaatsje te helpen te vinden in de moderne Russische maatschappij.

Het Oscar winnende Dersu Uzula is het eerherstel van de Japanse meesterfilmer Akira Kurosawa die na jaren van successen in eigen land uit de gratie raakte na het floppen van Dode’ska-den (1970) en in 1971 een zelfmoordpoging ondernam. Hoewel hij snel herstelde trok hij zich volledig terug, er van overtuigd dat hij nooit meer een film zou kunnen maken. Totdat hij in 1973 een aanbod uit de Sovjet Unie kreeg om de in 1923 verschenen memoires van Vladimir Arsenyev te verfilmen.

Ondanks het internationale succes van de film bleef het voor Kurosawa moeilijk om nog een film gefinancierd te krijgen en het was pas nadat George Lucas – die na het succes van Star Wars veel Hollywood macht had – zijn studio 20th Century Fox chanteerde en mede-fan Francis Ford Coppola als co-producent inschakelde dat Kurosawa in 1980 Kagemusha kon maken.Comments are closed.