District 9

  • Film
donderdag, 12 jul, 2018, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


District 9 
Neill Blomkamp, 2009, Zuid-Afrika, 112 minuten.
Sharlto Copley, Jason Cope en William Allen Young.
Engels en Afrikaans gesproken, Nederlands ondertiteld.

In 1982 strandt een buitenaards ruimteschip boven Johannesburg in Zuid-Afrika. Drie maanden lang blijft het schip echter gesloten. Onder grote internationale druk besluit de overheid aan boord te gaan en contact te zoeken met de wezens. Die blijken inmiddels vervuild en uitgehongerd te leven. Om humanitaire redenen worden ze naar de Aarde gehaald en in een vluchtelingenkamp geplaatst, genaamd District 9.

In het kamp ontstaan in de loop der jaren echter dezelfde problemen als in “gewone” vluchtelingenkampen. Criminaliteit en onrust zorgen ervoor dat het kamp wordt ommuurd en permanent bewaakt. De wezens, door de mensen denigrerend garnalen genoemd, nemen de levensstijl van zwervers aan. Ze zoeken in menselijk afval naar waardevolle spullen en etensresten, met name kattenvoer waaraan ze verslaafd raken. Uiteindelijk leidt dit alles tot onlusten en wordt er een plan opgesteld om de garnalen te herplaatsen.

De particuliere militaire uitvoerder Multi-National United (MNU) verzorgde reeds de bewaking van het kamp. Het bedrijf wordt nu ook ingezet om de herplaatsing te begeleiden. Wikus Van De Merwe wordt hoofd van het team dat de garnalen formulieren laat ondertekenen waarmee ze worden geïnformeerd over de uithuisplaatsing. Tijdens het uitvoeren van het plan komt hij echter in aanraking met een zwarte vloeistof. Dit heeft verstrekkende gevolgen.

Neill Blomkamps langspeelfilmdebuut blaast het stof van de vastgeroeste sciencefictionclichés en geeft er een energieke draai aan. De rollen uit de klassieke invasiefilms zijn voor de verandering eens omgedraaid. De film werd wereldwijd zowel door critici als het grote publiek zeer positief ontvangen.Comments are closed.