El Abrazo de la Serpiente

  • Film
donderdag, 23 mei, 2019, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


DONDERDAG 23 MEI – EL ABRAZO DE LA SERPIENTE
Ciro Guerra, 2016, Colombia, 125 minuten
Antonio Bolivar, Brionne Davis en Jan Bijvoet

In de vroege jaren 1900 ontmoeten de Duitse etnograaf Theo (Jan Bijvoet) en zijn lokale gids Manduca in de jungle van de Amazone de sjamaan Karamakate. Theo verblijft dan al lange tijd in het gebied, maar is ernstig ziek en op zoek naar een zeldzame, geneeskrachtige plant. De sjamaan, wiens volk vermoord en verdreven is door blanken, vergezelt het tweetal in de hoop overlevende stamleden te vinden.

Dertig jaar later arriveert de Amerikaanse botanist Evan in de Amazone met in zijn bagage het oude reisverslag van Theo. Ook Evan is op zoek naar de geneeskrachtige plant en na enig schoorvoeten besluit de nog steeds in leven zijnde Karamakate om Evan te gidsen. Wat hij niet weet is dat Evan’s eigenlijke doel het vinden van ziekte-vrije rubberbomen is omdat de Amerikaanse rubbervoorraden als gevolg van de Japanse opmars in Azie gevaarlijk aan het afnemen is.

Vrijwel geheel gefilmd in magnifiek zwart-wit – dat herinneringen oproept aan de koper-plaat foto’s die de eerste ontdekkingsreizigers in de Amazone maakten – vertelt El Abrazo de la Serpiente het trieste verhaal van de oorspronkelijke bewoners van het Amazon-gebied en hun ontmoetingen met veroveraars, missionarissen en rubber-baronnen.

Regisseur Ciro Guerra werkte nauw samen met de inheemse bewoners van de Colombiaanse Amazone en betrok hen niet alleen bij het script – dat ze diverse malen aanpasten om het authentieker te maken – maar liet hen ook de filmcrew onderwijzen in het leven in de jungle terwijl ze ook rituelen uitvoerden voor hun spirituele bescherming. In tegenstelling tot bijvoorbeeld films als Aquirre of Fitzcarraldo verliep het filmen zonder enig probleem en werd er niemand ziek.Comments are closed.