Enemy Mine

Enemy Mine
  • Film
donderdag, nov 17, 2022 Open: 20:00 Aanvang: 20:30 Prijs: €3,-

Regisseur: Wolfgang Petersen
Jaar: 1985
Land: Verenigde Staten
Duur: 108 Minuten

 In de 21e eeuw wordt er eindelijk vrede op Aarde bereikt. Een aanval van de buitenaardse Dracs (hagedisachtige tweevoeters) zorgt er echter voor dat de strijd verder gaat in de ruimte. Na een ruimtegevecht storten een Aardse piloot en een Drac neer op een onbewoonde planeet. Eerst proberen ze de strijd verder te zetten, maar geleidelijk beseffen ze dat ze zullen moeten samenwerken om te overleven. Ze zitten beiden in hetzelfde schuitje en zullen moeten samenwerken en elkaars cultuur en taal leren kennen om de tijd op de verder onbewoonde planeet vol te maken in afwachting van redding.
Eerst werd regisseur Richard Loncraine gekozen om ‘Enemy Mine ‘ te maken, maar deze werd al snel ontslagen. Zijn opvolger Wolfgang Petersen besloot om niets van zijn voorganger al gemaakt had te gebruiken en om alles opnieuw te schieten. Hierdoor werd de film een stuk duurder dan begroot en uiteindelijk financieel een flop. In de Sovjet Unie werd de film wel een groot succes en later kreeg deze ook in het Westen alsnog een cultstatus.
Acteur Louis Gossett, Jr. sprak altijd gorgelend met spuug als kind en vroeg Petersen of dit iets zou toevoegen aan zijn karakter. Het ‘Drac’-geluid was daarmee geboren en de Drac-taal is achterstevoren gesproken Russisch. Hij is overigens volledig onherkenbaar in de film en het kostte iedere dag vier uur om hem in zijn karakter Jeriba te transformeren.


Scroll naar top