Event Horizon

  • Film
donderdag, 13 jun, 2019, Open: 20.00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


DONDERDAG 13 JUNI – EVENT HORIZON
Paul W.S. Anderson, 1997, Verenigde Staten, 95 minuten
Laurence Fishburne, Sam Neill, Kathleen Quinlan

In 2047 wordt op aarde een noodsignaal ontvangen van een ruimteschip dat al zeven jaar vermist wordt, maar zich nu in een baan rond Jupiter bevindt.

Het schip heet ‘Event Horizon’ en is uitgerust met een experimenteel aandrijvingmechanisme; een zogenaamde ‘zwaartekracht-motor’, waarmee verplaatsing in de ruimte mogelijk is die de snelheid van het licht veruit overtreft. Het schip verdween destijds bij de eerste testvlucht.

Een reddingsploeg onder leiding van kapitein Miller (Fishburne) gaat op weg naar Jupiter. Dr. William Weir (Neill), de ontwerper van de eerder genoemde krachtbron, gaat met hen mee.
Eenmaal aan boord van het verloren gewaande schip blijkt er niemand thuis te zijn en komen de bezoekers zelf in de problemen. Ook wordt het lot van de bemanning langzaam maar zeker duidelijk. Van een reddingsactie is dan al geen sprake meer en overleven is prioriteit nummer 1 geworden.

Deze ‘Haunted House in space’ is altijd vergeleken met Alien, Hellraiser en The Shining, maar een slap aftreksel van deze grote namen is het allerminst. Vooral het eerste uur van de film is ijzersterk en heeft een prima spanningsopbouw. Event Horizon heeft bovendien een goede cast. De zwakte van de film is het einde, dat originaliteit ontbeert.

De film flopte in de bioscoop vanwege de voornamelijk negatieve recensies, met als gevolg dat de 60 miljoen dollar die het maken ervan hadden gekost, wereldwijd slechts 47 miljoen opleverde. Dat Event Horizon echter niet slecht was, werd duidelijk in de jaren na de dvd uitgave (1998), waarin het uitgroeide tot cult klassieker. De invloed op latere films is te zien in Sunshine (2007) en Pandorum (2009).

Event Horizon mag dan wel niet één van de meest originele films wezen, één van de besten in zijn genre is het nog altijd.Comments are closed.