Fakkeloptocht

Fakkeloptocht
  • Info
dinsdag, dec 24, 2013 Open: 19:30 Aanvang: 20:00 Prijs: €0,-


Voor de 27ste achtereenvolgende keer vindt op 24 december een Zaanse fakkeloptocht tegen discriminatie plaats. Er wordt om 19.30 uur verzameld bij cultureel centrum De Groote Weiver (Industrieweg 1a, Wormerveer). Vervolgens is er achtereenvolgens een kort en zeer toepasselijk optreden van de Zaandamse singer/songwriter Maarten Peters en een wandeling van drie kwartier door Wormerveer en Krommenie.

Niet naast, maar met elkaar
Helaas blijft het nodig om tegenwicht te bieden aan onverdraagzaamheid. Afgelopen najaar gaf de Raad van Europa Nederland (opnieuw) een tik op de vingers, omdat de bestrijding van discriminatie hier onvoldoende werd geacht. De gezamenlijke anti-discriminatiebureaus ontvingen ook in 2013 duizenden klachten van mensen die zich onheus bejegend voelden vanwege hun afkomst, handicap, geslacht, godsdienst, seksuele gerichtheid of andere niet ter zake doende kenmerken. Dat aantal groeit al jaren, maar is desondanks slechts het topje van een flinke ijsberg.
Ook in de regio is een verharding merkbaar. Het debat over de multiculturele samenleving wordt scherper en ongenuanceerder. De Nederlandse Volksunie doet in 2014 voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Purmerend. Het propagandamateriaal van deze nazistische partij wordt sinds kort ook af en toe aangetroffen in de Zaanstreek.

Zorg voor tegenwicht!
Op kerstavond stellen wij ons intolerant op tegen intolerantie. En laten we zien dat we onverdraagzaamheid niet verdragen. In woord en in daad. De breed gedragen fakkeloptocht op kerstavond stimuleert een samenleving waarin plaats is voor iedereen. Het Bureau Discriminatiezaken hoopt dat de opkomst van welwillende mensen groot is, net als in de voorgaande jaren.

Maaltijd en muziek
Liefhebbers van een (vleesloos) diner kunnen op 24 december al om 18.00 uur terecht in De Groote Weiver. De maaltijd kost €5,-. Voor het diner is reserveren verplicht, via telefoonnummer 075-6125696 of via info@bdzaanstreek.nl.
Voorafgaand aan de fakkeltocht brengt de bekende Zaanse zanger Maarten Peters enkele toepasselijke teksten ten gehore.

Verzamelen
Het verzamelen voor de fakkeloptocht, die ongeveer 45 minuten duurt, begint om 19.30 uur. Om 20.00 uur gaat de tocht van start, traditiegetrouw begeleid door het Alkmaars Straatorkest. De tocht voert door Wormerveer en Krommenie.
Fakkels zijn ter plekke te koop voor €2,-.
Meer informatie over de fakkeloptocht is verkrijgbaar via het Bureau Discriminatiezaken (075-6125696).Winkelwagen
Scroll naar boven