Farewell

Farewell
  • Film
donderdag, jun 20, 2019 Open: 20.00 Aanvang: 20:30 Prijs: €2,50

DONDERDAG 20 JUNI – FAREWELL
Ditteke Mensink, 2009, Nederland, 90 minuten
Documentaire, research door Gerard Nijssen

In augustus 1929, twee maanden voordat de beurscrash de wereld in de Grote Depressie onderdompelt en een einde maakt aan de ‘roaring twenties’, wordt de Engelse journaliste Lady Grace Dummond-Hay op verzoek van krantenmagnaat William Randolph Hearst (de man die een decennium later model zal staan voor de hoofdpersoon in Orson Welles’ Citizen Kane) toegevoegd aan de passagierslijst van de LZ 127 ‘Graf Zeppelin’. Dit imposante Duitse luchtschip zal als eerste in de geschiedenis een vlucht rond de wereld maken.

Grace is de enige vrouw aan boord, de bemanning en overige passagiers bestaan uit louter mannen. Een van die mannen is haar veel oudere collega Karl von Wiegand, met wie zij eerder een relatie heeft gehad, een relatie die door de getrouwde Karl verbroken werd.

Onder zijn toezicht brengt zij eenentwintig dagen verslag uit over de bijna 50.000 kilmeter lange vlucht. Het voert via metropolen als London over het door de oorlog verwoeste Europese vasteland, over het roerige Berlijn en Stalin’s Rusland, over de toppen van de Oeral en Siberië, via Tokyo over de Stille Oceaan naar Los Angeles, en eindigt in New York.

Het is een reis die overal ter wereld de voorpagina’s haalt, maar voor de journaliste niet zonder emotionele kleerscheuren verloopt.

Farewell is een zwart-wit documentaire. Filmmaakster en schrijfster Mensink vertelt het reisverslag en liefdesverhaal trouw aan de hand van Dummond-Hay’s persoonlijke notities en krantenartikelen. Deze worden prachtig geïllustreerd met fantastisch gemonteerde, soms adembenemend mooie archiefbeelden die tot leven komen met de als ‘voice over’ uitgesproken dagboekfragmenten van Grace.

Farewell won in 2010 een Gouden Kalf in de categorie ‘lange documentaire’.Winkelwagen
Scroll naar boven