Eyes Without A Face [Les Yeux Sans Visage]

  • Film
donderdag, 4 jun, 2020, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €3


Eyes Without A Face [Les Yeux Sans Visage]
Georges Franju, 1960, Frankrijk, 90 minuten
Pierre Brasseur, Alida Valli, Édith Scob

Na een auto-ongeval is het gezicht van de dochter van de briljante chirurg Génessier (Pierre Brasseur) ernstig verminkt. In een afgelegen kasteel buiten Parijs probeert de geniale arts het gelaat van Christine (Ëdith Scob) te herstellen door gebruik te maken van revolutionaire plastisch-chirurgische ingrepen. Het vernieuwende aan zijn methode is dat hij de hoofdhuid van andere meisjes wil transplanteren in plaats van de huid van de eigen dochter. Maar er is natuurlijk geen enkele jongedame die vrijwillig haar gezicht ter transplantatie aanbiedt. Samen met zijn assistente Louise (Alida Valli) gaat hij derhalve op pad om jonge vrouwen in zijn kliniek te lokken om hun vervolgens te scalperen. Génessier is geobsedeerd in het herstellen van de schoonheid van Christine, zij het tegen een gruwelijke prijs.

“Les Yeux Sans Visage” is dankzij een macabere mix van horroreffecten en esthetische visuals van grote invloed geweest op het horrorgenre. Regisseur Georges Franju creëerde beelden van grote schoonheid en gruwelijkheid. De beelden van de gemaskerde ronddolende Christine, begeleidt door de vervreemde muziek van componist Maurice Jarre, zijn niet alleen beklemmend maar ook surrealistisch te noemen.

Let op: voor deze film moet je wel over een sterke maag beschikken. Naar het schijnt waren er op het filmfestival van 1960 in Edinburgh tijdens de vertoning zeven toeschouwers flauwgevallen.Comments are closed.