Fitzcarraldo

  • Film
donderdag, 6 jun, 2019, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


DONDERDAG 6 JUNI – FITZCARRALDO
Werner Herzog, 1982, West-Duitsland, 158 minuten
Klaus Kinski, Claudia Cardinale, José Lewgoy

Brian Sweeney Fitzgerald (Kinski) is een excentrieke Ierse avonturier van de oude stempel die aan het begin van de 20ste eeuw in de rubberrijke gebieden van Zuid-Amerika woont. Hij is bezeten van opera en vooral van de wereldberoemde Italiaanse tenor Enrico Caruso. Zijn streven is om het afgelegen Peru met opera bekend te maken en in het stadje Iquitos een operahuis te bouwen, dat dan geopend zal worden door zijn grote idool. Om aan het benodigde geld te komen, hoopt hij rijk te kunnen worden met rubberwinning uit een moeilijk te bereiken, onontgonnen gebied. ‘Fitzcarraldo’, zoals de Peruanen hem noemen, onderneemt de reis ernaartoe aan boord van een door hem gekochte stoomboot.

Hoogtepunt in de film is het moment waarin het schip vanaf de ene rivier over een berg heen moet worden gesleept naar de andere. Voor wie Herzog kent, spreekt het vanzelf dat de regisseur het verslepen van het bijna veertig meter lange gevaarte laat zien zoals het daadwerkelijk is gebeurd, zonder enig gebruik van trucage. Deze enorme krachtsinspanning kan als metafoor worden beschouwd voor dat wat het maken van de gehele film in wezen was, en te zien is in de documentaire Burden of Dreams van Les Blank uit 1982. De film is geïnspireerd op het leven van de Peruaanse rubberbaron Carlos Fermin Fitzcarrald (1862-1897).

De explosieve samenwerking tussen Klaus Kinski en Werner Herzog bij het verfilmen van Aguirre (1972) kreeg in Fitzcarraldo een nog explosiever vervolg. Kinski misdroeg zich zo erg tijdens het filmen dat een groep lokale figuranten Herzog het aanbod deden Kinski in de jungle te laten verdwijnen. Herzog schijnt het serieus overwogen te hebben.

In de woorden van de Amerikaanse filmcriticus Roger Ebert: ‘Als weergave van een zoektocht en een droom, en als blijk van durf en dwaas, visionair heldendom is er nooit een andere film als deze geweest’.Comments are closed.