Forbidden Planet

  • Film
donderdag, 7 feb, 2019, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


DONDERDAG 7 FEBRUARI – FORBIDDEN PLANET
Fred M. Wilcox, 1956, Amerika, 98 minuten
Walter Pidgeon, Anne Francis, Leslie Nielsen

Een ruimtemissie onder bevel van gezagvoerder John J. Adams (Nielsen, beter bekend van zijn latere rol in de ‘Naked Gun’ films) moet achterhalen wat er lang geleden op de verre planeet Altair 4 is gebeurd met de leden van een aardse expeditie. Alleen de briljante, maar arrogante geleerde Edward Morbius (Pidgeon) en zijn verleidelijke, in minirok gehulde dochter Altaira (Francis) blijken nog in leven te zijn. Hun assistent is Robby; een veelzijdige robot. Morbius heeft op de planeet de resten gevonden van de verdwenen Krell-beschaving en zijn geknutsel met de technologie van deze verdwenen beschaving heeft verschrikkelijke consequenties gehad. Het verhaal van deze film is geïnspireerd op William Shakespeare’s ‘The Tempest’, alsmede op het psychologische principe dat de gevaarlijkste monsters in het onderbewustzijn van de mens zelf schuilen.

‘Forbiden Planet’ is de Star Wars van de jaren 50. Het was de eerste science fiction film van Hollywood gigant MGM; in breedbeeld, kleur en voorzien van de beste special effects toen mogelijk. Daarnaast kreeg de film een geheel elektronische soundtrack. Tot dan toe waren sci-fi films in Amerika vooral van het B garnituur, zwart-wit vanwege het kleinere budget en meestal weinig meer was dan een horror versie van ‘Erik of Het Klein Insectenboek’ (in de jaren vijftig van de vorige eeuw heerste er angst voor een buitenaardse invasie, die in science fiction veelal werden uitgebeeld als insect- en reptielachtige wezens ).

‘Forbidden Planet’ oogt heden ten dage gedateerd, maar deze film tilde het genre science fiction naar een hoger niveau en vormde — bijvoorbeeld door de introductie van een robot met een personaliteit — een inspiratiebron voor vele andere filmmakers over de gevolgen van de argeloze omgang met wetenschap en techniek. Onder hen bijvoorbeeld Gene Roddenberry, de bedenker van Star Trek.Comments are closed.