Henry V

  • Film
donderdag, 21 feb, 2019, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


HENRY V
Kenneth Branagh, 1989, Engeland, 137 minuten
Kenneth Branagh, Derek Jacobi, Emma Thompson
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

De Honderdjarige Oorlog bestond uit een reeks van oorlogen tussen Frankrijk en Engeland, die gevoerd werd van 1337 tot 1453. De Engelse vorsten van het huis Plantagenet maakten aanspraak op de troon van Frankrijk vanwege hun verwantschap met de Franse prinses Isabella van Frankrijk. De Franse koningen van het huis Valois waren niet van plan om hun koningschap, die volgens hen via de mannelijke opvolgingslijn diende te gaan, af te staan.

Tegen deze historische achtergrond volgt de jonge Hendrik V (Kenneth Branagh) in 1413 zijn vader op als koning van Engeland. Wanneer Hendrik, gesteund door de Engelse adel en geestelijkheid, aanspraak maakt op de Franse troon, ontvangt hij een beledigend antwoord van de Franse troonopvolger. Hendrik besluit om Frankrijk binnen te vallen. De Engelsen zeilen naar Frankrijk, vervolgen al vechtend hun weg en slagen erin om enkele overwinningen te behalen. Bij Azincourt komt het vermoeide en uitgedunde Engelse leger tegen een vele malen grotere Franse strijdmacht te staan. Hendrik V zal alles uit de kast moeten halen om als overwinnaar uit de strijd naar voren te komen.

Kenneth Branagh is niet de eerste regisseur die het historische toneelstuk “Henry V” van William Shakespeare verfilmde. In 1944 was Laurence Olivier hem voor gegaan. Net als Branagh, vertolkte ook Olivier de rol van Hendrik V. Toch hebben beide regisseurs het stuk verschillend verwerkt. “Henry V” werd door de Britse overheid als perfecte oorlogspropaganda beschouwd. Laurence Olivier heeft in zijn verfilming dan ook de heroïek van de Engelsen benadrukt. Branagh heeft in zijn “Henry V” balans aangebracht door niet alleen de glorieuze kanten van Hendriks campagne in Frankrijk te belichten, maar ook de vertwijfeling, de misère, de modder, de pijn en het verdriet om de gesneuvelden te laten zien.Comments are closed.