Historias Minimas

  • Film
donderdag, 15 aug, 2019, Open: 20.00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


Historias Mínimas
Carlos Sorin, 2002, Argentinië, 88 minuten
Javier Lombardo, Antonio Benedictti en Javiera Bravo

Drie mensen uit het dorpje Fitz Roy gaan onderweg op een lange tocht naar de grote stad San Julian. Don Justo ontvlucht het toezicht van zijn zoon om zijn weggelopen hond, gesignaleerd in San Julian, te gaan zoeken. Handelsreiziger Roberto is met een geheel ander doel op weg. Hij wil de vrouw op wie hij verliefd is imponeren door haar zoontje op zijn verjaardag te verrassen met een taart in de vorm van een voetbal. Maria Flores reist ondertussen met haar baby per bus zuidwaarts om in een televisiequiz een keukenmachine te gaan winnen. Dat ze niet weet wat een keukenmachine is en dat ze bovendien geen electriciteit heeft maakt haar niet minder enthousiast. Al reizend door het prachtig desolate landschap van Argentijns Patagonië raken de verhalen van de drie op de sporadische haltes langs de weg met elkaar verweven.

Reclamefilmer Carlos Sorin belandde voor de zoveelste commercial in een dorp in Patagonië. Hij werd getroffen door de spontane schoonheid van de bewoners van dit Zuid-Argentijnse niemandsland, welke zo sterk contrasteerde met de gelikte glamour van zijn beroepsacteurs.
Onmiddellijk besloot hij de reclamespot maar te bevolken met autochtone dorpelingen. Deze spot kende in Argentinië een onverwacht groot succes, waarna de 56-jarige filmer op het lumineuze idee kwam om onder dezelfde condities, in Patagonië en met hoofdzakelijk niet- professionele acteurs, zich weer eens aan een speelfilm te wagen.
Samen met twee castingteams trok hij van Noord naar Zuid om een duizendtal potentiële acteurs te testen, van wie sommigen slechts een tiental seconden in beeld zouden komen. Dat zijn aanpak loont bewijst het meer dan levensechte acteren van zijn cast die slechts twee beroepsacteurs kent.

Historias Minimas is een prachtige kleine film die voortdurend dicht bij zijn personages blijft en ze liefdevol begeleidt in hun illusies, twijfels en berusting.Comments are closed.