Humphestival: 10 jaar HUMPH

Humphestival: 10 jaar HUMPH
  • Concert
zaterdag, dec 14, 2013 Open: 20:30 Aanvang: 21:30 Prijs: €6,-


m.m.v. Zap Machine, Humph en de Marginalen

In oktober was het tien jaar geleden dat Humph voor het eerst het podium beklom. Met louter muziek van Thelonious Monk maakte het eigenzinnige Zaanse “jazz”kwartet bestaande uit: Herman te Loo en Ditmer Weertman (rieten), Joop Slager (bas) en Dirk van Leijden (drums), indruk op het publiek. Hun aanpak (met veel gevoel voor schoonheid, avontuur en humor) lieten de heren daarna ook los op jazzcomposities van andere grote Amerikanen. Recentelijk hebben ze zich gestort op muziek van Nederlandse bodem, met stukken van Mengelberg, Loevendie en Van Kemenade.
Om het tienjarig bestaan te vieren, heeft de groep een programma met Greatest Hits samengesteld. Daarmee zijn ze te horen op podia door heel Noord-Holland, en het vormt nu de spil van het bijzondere Humphestival in De Groote Weiver. Naast Humph zelf horen we twee andere bands waarin Humph-leden een grote rol spelen.

Allereerst is er Zapmachine, met Humph-saxofonist Herman te Loo in de gelederen. De groep bestrijkt het grensgebied tussen rock en jazz, en ontleent zijn naam aan Frank Zappa en Soft Machine, belangrijke pijlers in het repertoire van de band. De grootste gemene deler van het brede repertoire zijn de heerlijke grooves, waarin je soms lui kunt hangen als in een comfortabele hangmat, maar die je soms ook onbedwingbaar de dansvloer op stuwen.

Humph-drummer Dirk van Leijden stuwt ook De Marginalen aan. Dit Zaans-Haarlemse sextet blinkt uit in wat ze zelf ‘crisismuziek’ noemen. Een zwart-vrolijke kijk op ellende en narigheid met een flinke dosis blues en zompigheid, plus sterke verhalende teksten van zanger/trompettist Jan Willem Reitsma in de eigen Nederlandstalige nummers. Het is de basis voor een inmiddels geduchte live-reputatie.


Humph
Winkelwagen
Scroll naar boven