If I Had A Gun

If I Had A Gun
  • Film
donderdag, mrt 23, 2023 Open: 20:00 Aanvang: 20:30 Prijs: €3,-

Regisseur: Stefan Uher
Jaar: 1971
Land: Tsjechoslowakije
Duur: 90 minuten


Slowakije wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog wreed geregeerd door de nazi’s en hun trawanten. Voor Vlado en de andere kinderen in zijn dorp is dat geen belemmering om rare streken uit te halen, te dromen over heldendaden, de meisjes te bespioneren of om soldaatje te spelen. Als Vlado’s oom echter een geweer bij Vlado thuis verstopt, zou hij zijn droom om de nazi’s neer te knallen waar kunnen maken.
De film ‘ The Sun in a Net’ van Slowaak Stefan Uher wordt gezien als de eerste film van de Tsjechoslowaakse New Wave en hij is ook een van de boegbeelden van deze filmstroming. Eigenlijk zou Elo Havetta deze film gaan maken, maar diens laatste film werd in 1970 door de Tsjechoslowaakse autoriteiten in de ban gedaan met het volgende etiket:
‘Hoewel politiek onschadelijk, lijkt de film verder nutteloos!’
Hij werd zoals zovelen op een zijspoor gezet en Stefan Uher kreeg de opdracht. Deze was (net als Havetta) depressief over het feit dat hij niet meer zelf de vrijheid had om te maken wat hij wilde. Hij was toch erg blij met deze opdracht omdat de karakters van jongens in deze film precies van die zíjn generatie waren en hij zo dus zijn jeugdherinneringen kon gebruiken ter verlevendiging van de film. Door het maken van deze film kreeg hij weer nieuwe inspiratie om toch wat te gaan maken van de normalisatiefilms die hij nu toegeschoven kreeg, in tegenstelling tot Havetta, die in 1975 voortijdig en ongelukkig stierf.
Omlijst door de prachtige muzikale score van Ilja Zeljenka krijgen we een mooi beeld van het leven in een Slowaaks plattelandsdorpje waar de mensen, tussen de schermutsleingen van de Nazi’s, hun Slowaakse trawanten en de partizanen, hun normale leventje van voor de oorlog proberen voort te zetten.


Winkelwagen
Scroll naar boven