If…

If...
  • Film
donderdag, okt 20, 2022 Open: 20:00 Aanvang: 20:30 Prijs: €3,-

Regisseur: Lindsay Anderson
Jaar: 1968
Land: Verenigd-Koninkrijk
Duur: 111 Minuten

 Na de zomervakantie keren student Mick Travis (Malcolm McDowell) en zijn twee vrienden weer terug naar een elitaire Engelse kostschool. Het drietal zit gevangen binnen de machtsverhoudingen van het rigide schoolsysteem. Het is niet alleen de oude generatie, die wordt vormgegeven door de leraren en het schoolbestuur, die tegenover de jonge generatie staat. De drie vrienden moeten zich ook verweren tegen de ouderejaars studenten. Deze zogenoemde Whips bepalen de regels en schuwen het gebruik van lijfstraffen niet. Dit alles biedt een voedingsbodem voor Mick en zijn vrienden om in opstand en verzet te komen.
If… van regisseur Lindsay Anderson is het eerste deel van een drieluik van films waarin Malcolm McDowell de hoofdrol speelt. De film kwam uit in 1968. Dat was tevens het jaar van wereldwijde studentenprotesten. Maar in Andersons film gaat het niet zozeer om de studentenrechten op zich. De kostschool dient als metafoor voor de Britse klassenmaatschappij.
If… werd in drie weken opgenomen in en om Cheltenham College. Veel van de kostschoolleerlingen die figureren, zijn echte leerlingen van het College. Tijdens de filmopnamen raakte het geld op en Anderson zag zich gedwongen om een deel van de productie in zwart-wit op te nemen. Veel bioscoopbezoekers waren er echter van overtuigd dat de film om artistieke redenen overgaat van kleur naar zwart-wit.


Scroll naar top