Il Giardino Dei Finzi-Contini

  • Film
donderdag, 20 aug, 2020, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €3


DONDERDAG 20 AUGUSTUS – IL GIARDINO DEI FINZI-CONTINI
Vittorio De Sica, 1970, Italië, 95 minuten
Helmut Berger, Lino Capolicchio, Dominique Sanda

In het Noord-Italiaanse stadje Ferrara woont in 1938 de rijke Joodse familie Finzi-Contini. Hun huis met enorm park is omringt door een grote muur en zij leven zodoende in afzondering van de buitenwereld. De twee kinderen van de familie, Micòl (Sanda) en Alberto (Berger), nodigen hun vrienden regelmatig uit om te komen tennissen op hun privébaan. Als de rassenwetten onder Mussolini van kracht worden, nodigen ze ook Joodse bekenden uit die niet direct tot de rijke kennissenkring behoren. Een van hen is Giorgio (Capolicchio), zoon van een arts. Hij wordt verliefd op Micòl en dat lijkt soms wederzijds. Maar eigenlijk zij speelt met hem. Tegelijkertijd komt de oorlog steeds dichterbij en Giorgio heeft met zijn vader verhitte discussies over diens lidmaatschap van de fascistische partij.
Zijn vader denkt dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen, maar de jongen maakt zich grote zorgen.

Regisseur De Sica maakte met deze film zijn internationale comeback, nadat zijn roem na Ieri, oggi, domani (1963) was begonnen te tanen.
Het is geen stilistisch meesterwerk, maar politiek/historisch wel degelijk van waarde.
De Sica won een Oscar voor ‘beste buitenlandse film’. Het scenario is gebaseerd op de gelijknamige semi-autobiografische roman van Giorgio Bassani uit 1962, die in Ferrara opgroeide als zoon van een Joodse middenstandsfamilie.Comments are closed.