IN BRUGES

  • Film
donderdag, 20 feb, 2020, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €3


DONDERDAG 20 FEBRUARI – IN BRUGES
Martin McDonagh, 2008, Engeland, 107 minuten
Colin Farell, Brendan Gleeson, Ralph Fiennes

De Ierse huurmoordenaar Ray (Colin Farell) vermoordt in Londen behalve het beoogde doelwit ook per ongeluk een klein jongetje. Hij wordt door zijn baas Harry Waters (Ralph Fiennes) samen met de oude en ervaren collega-huurmoordenaar Ken (Brendan Gleeson), die moet dienen als Ray’s mentor, naar Brugge gestuurd om voorlopig onder te duiken. Ken bezoekt de bezienswaardigheden en middeleeuwse gebouwen en vermaakt zich kostelijk in de stad. Ray is daarentegen niet gecharmeerd van het bepaald niet bruisende Brugge. Een eeuwig verblijf in deze stad is voor hem niets minder dan de hel op aarde. Verteerd door schuldgevoel en verveeld probeert hij afleiding te krijgen door op zoek te gaan naar spanning en sensatie. En als die spanning en sensatie niet in Brugge te vinden zijn creëert Ray ze zélf wel door overal het conflict uit te lokken. Daarmee komt hij vol in de spotlights te staan, en dat is natuurlijk het tegenovergestelde van zich gedeisd houden. Het duurt dan ook niet lang tot de grote baas Harry op het toneel verschijnt om orde op zaken te stellen.

Nadat Martin McDonagh in 2006 de Oscar voor beste korte film won voor het 27 minuten durende “Six Shooter”, kreeg de voormalig schrijver van theaterstukken de mogelijkheid om “In Bruges” te maken. In deze zwarte komedie staan Ken en Ray tegenover elkaar en zijn ze in elk opzicht elkanders tegenpolen. Maar toch zijn beide rollen niet stereotiep of karikaturaal.

Regisseur McDonagh is er met “In Bruges” op vakkundige wijze in geslaagd om het komische met het tragische in balans te brengen. De Nederlandse actrice Thekla Reuten speelt een bijrol.Comments are closed.