Infodoc: De bodem onder onze voeten. Alles over grond

Infodoc: De bodem onder onze voeten. Alles over grond
  • Info
vrijdag, mrt 13, 2015 Open: 19:30 Aanvang: 20:00 Prijs: €5 / donatie


Transition Town Zaanstreek organiseert wederom een infodoc in de Groote Weiver, dit keer over de grond onder onze voeten.

2015 is uit geroepen als het jaar van de bodem en Transition Town Zaanstreek wil daar graag aan meedoen. Vandaar dat wij het vrijdag 13 maart tijdens de infodocserie gaan hebben over grond. We hebben Anne Marie van Dam uitgenodigd. Zij is bodemkundige en stadstuinier. Aan de hand van grond die door bezoekers is meegebracht, en ervaring van elders, vertelt ze wat er in de bodem gebeurt en wat dat voor mensen, planten en dieren betekent. Ze geeft praktische tips wat ieder kan doen voor een beter bodembeheer, in eigen tuin en omgeving, maar ook wereldwijd. Daarbij komen o.a. waterbeheer, voedselvoorziening, bodemverontreiniging, en biodiversiteit aan de orde. Wie meer wil leren over zijn eigen grond kan een kluit meenemen naar de bijeenkomst. Bij voorkeur is dat een ongestoord blok grond van 20x20x20 cm, uitgestoken met een spade. Maar ook zonder eigen grond ben je van harte welkom.

Zoals het hoort als je het over aarde hebt, is dit vooral een praktisch ingerichte infodoc. Wij hopen dat het mensen zal helpen om (op een verantwoordelijke manier) meer te halen uit hun moestuin, stadstuinbouwproject e.d. Maar we hopen ook dat deze avond iedereen zal inspireren met andere ogen naar grond te kijken. We weten meer over de bewegingen van de hemellichamen dan over de bodem onder onze voeten, zei Leonardo da Vinci al. Zeker in deze tijd is een goed besef van hoe je met de vruchtbaarheid van de aarde moet omgaan, op een manier die continuïteit, ook voor de volgende generaties waarborgt, letterlijk van levensbelang. Decennia uitputting door monoculturen, kunstmest en schaalvergroting mogen nu gevolgd gaan worden door een toekomst waarin wij weer zorg dragen voor een gezonde bodem onder onze voeten. Want een natie die zijn bodem vernietigt, vernietigt zichzelf. En dat zei Franklin D. Roosevelt. En een gezonde bodem is een levende bodem. Men zegt wel eens dat de grootste veestapel onder de grond zit, en juist dat bodemleven is zo belangrijk voor de vruchtbaarheid van de aarde. Een gezonde bodem kan eigenlijk alleen bestaan bij de gratie van biodiversiteit. Wij hopen dat deze avond kan bijdragen aan uw gevoel voor humus.

Voorafgaande aan de infodoc is er een Buurtmaaltijd. Die begint om 18:30. Vanaf 18:00 kun je dan bij de Groote Weiver terecht om kaartjes voor de maaltijd á 6 euro p.p. te bestellen.

Een Transition Town is een vrolijke burgerbeweging die lokaal het wonen, werken en leven wil verduurzamen en minder afhankelijk wil laten zijn van fossiele brandstoffen. Het ‘niet wachten op de overheid maar zelf aan de slag gaan’, en ‘iedereen kan meedoen’ zijn terugkerende motto’s.

Informatie ontvangen of op de mailinglijst komen kan met een mailtje naar info@transitiontownzaanstreek.nl  of check: www.transitiontownzaanstreek.nl.Winkelwagen
Scroll naar boven