Infodoc – UBUNTU aan de Zaan

Infodoc - UBUNTU aan de Zaan
  • Info
vrijdag, mrt 28, 2014 Open: 20:00 Aanvang: 20:30 Prijs: gratis


Op vrijdag 28 maart zal Leontine van Hooft op uitnodiging van Transition Town Zaanstreek en #Aan de Zaan (platform voor maatschappelijke initiatieven Zaanstreek), een lezing geven over ‘UBUNTU & verbindend leiderschap, in een nieuwe wereld’. Deelname is op basis van vrijwillige bijdrage. Voorafgaand aan de lezing is er een vegetarische maaltijd om 18.00 uur (€6).

Leontine van Hooft is organisatiedeskundige, managementcoach en schrijfster van het boek ‘De kracht van Afrikaans denken’. Met een achtergrond als corporate antropologist en trainer intercultureel management is Leontine van Hooft een bevlogen en ervaren inclusive entrepreneur op het Afrikaanse continent. Zij is mededirecteur c.q. grondlegger van GreenDreamCompany B.V. Het bedrijf werkt vanuit een eigen visie op People, Planet Profit, Pleasure en Passion aan recreatieve en toeristische gebiedsontwikkelingen voornamelijk binnen opkomende Afrikaanse economieën.
Haar werk in verschillende Afrikaanse landen heeft haar doen kennismaken met Ubuntu, een humanistische levensfilosofie die het beste te omschrijven valt als ‘I exist because of we’. Het is een levenshouding waarbij verbondenheid centraal staat. Het is juist deze verbondenheid waar westerse samenlevingen – die zich momenteel in een transitie bevinden – meer behoefte aan hebben. Wij in het westen zijn doorgeslagen in ons individualisme en egocentrisme. Dit wordt evident nu blijkt dat sociale samenhang in buurten onvoldoende is en de zorgkosten de pan uit rijzen. Langzaam dringt het door dat we over moeten gaan naar een samenleving waar het welzijn van de mens (weer) centraal dient te staan. Of in Transition Town bewoordingen: dat onze veerkracht vergroot wordt door samen te werken aan een duurzaam toekomstbeeld.

Het lijkt dat de wereld op zijn kop staat. Bij de buren op het zuidelijke continent is enorm veel inspiratie te vinden. Afrikanen kennen hoop, passie en ambitie, en er is een sterk gevoel van verbondenheid tussen de mensen. Terwijl het westen kampt met de (nasleep van de) crisis zijn een aantal groei-economieën juist te vinden op het Afrikaanse continent. En is het toeval dat de afgelopen tijd grote leiders heeft voortgebracht die hun roots hebben in het Afrikaanse continent? Charismatische mensen als Nelson Mandela, Ellen Sirleaf, Paul Kagame en Barack Obama worden geroemd om hun kennis, visie, vaardigheden, vermogen tot verbinden en hun doortastendheid. Het zijn leiders die beschikken over visie, lef, passie en compassie. Bouwers, vredestichters en vechters voor gelijke rechten. De Afrikaanse filosofie Ubuntu is wezenlijk onderdeel van deze leiderschapsstijl.

In deze lezing gaat Leontine in op het oude en nieuwe Afrika. Zij laat u kennismaken met de humanistische filosofie Ubuntu, zij laat zien hoe het wordt toegepast in alle lagen van de hedendaagse Afrikaanse samenleving. En wat voor type leiderschap daarbij past. Zij presenteert u haar Vulkaanmodel, passend bij de nieuwe tijdgeest. Om vervolgens met u de dialoog aan te gaan: Wat kan Ubuntu betekenen voor westerse organisaties? Voor de Zaanstreek? Of nog dichter bij huis: Voor uzelf?

Desmond Tutu:
‘Africans have a thing called UBUNTU; it is about the essence of being human, it is part of the gift that Africa is going to give the world. It embraces hospitality, caring about others, being willing to go that extra mile for the sake of another. We believe that a person is a person through other persons; that my humanity is caught up and bound up in yours. When I dehumanize you, I inexorably dehumanize myself. The solitary human being is a contradiction in terms, and therefore you seek to work for the common good because your humanity comes into its own in community, in belonging’.

(The Right to Hope: Global Problems, Global Vision. (1995) Archbishop Desmond Tutu)
maart 4th, 2014Winkelwagen
Scroll naar boven