Apps zijn meer dan miniprogramma’s op onze smartphones. Sinds Steve Jobs in 2007 de iPhone introduceerde hebben apps een centrale plek ingenomen in onze ‘mobiele’ en digitale samenleving. Met meer dan drie miljoen beschikbare apps in 2014 blijkt echter ook dat sommige apps veel slimmer zijn dan anderen. De ene app verdient soms meer de naam ‘smart’ dan de ander.
Tom van Arman maakt ‘smart apps for smart cities’. Hij ontwikkelt echte apps voor echte menselijke en maatschappelijke problemen, zoals afval of plaatselijk werkgelegenheid. In zijn lezing/presentatie ‘Transitie mogelijk maken met Apps’ laat Tom aan de hand van twee door hem ontwikkelde apps zien hoe deze daadwerkelijk steden zoals Amsterdam en Santiago in Chili helpen om de transitie naar een toekomst van sociale en economische duurzaamheid te maken.
Een interessante avond die ons vanuit een andere invalshoek naar de noodzakelijke transities in onze samenleving, en vooral hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen, laat kijken.
Tom van Arman is een ‘urbanist’ en ontwikkelaar van apps die de grenzen wat betreft het gebruik van mobiele technologie en open data om werkelijke wereldproblemen op te lossen steeds verder wil oprekken. Met zijn apps valt hij in de prijzen zoals met iKringloop (Winner of The Most Responsible App Award 2014). Hij helpt bedrijven, kantoren en regeringen om nieuwe apps voor een nieuwe economie te ontwikkelen. Hij werkt samen met een interdisciplinair team van vormgevers, hackers en onderzoekers, om steeds slimmer gereedschap te maken voor de digitale samenleving van vandaag de dag. Wat hem bezighoudt is het gegeven dat mobieltjes en de technieken die daarvoor ontwikkeld worden klanten en burgers toegang verschaffen tot nieuwe markten door slim en commercieel gebruik te maken van wat traditioneel privé-eigendom was. Tom is tevens organisator van Appsterdam en mentor bij Rockstart Accelerator – Smart Energy Program.
Voor meer informatie www.tapp.nl
Voor de infodoc is het mogelijk om rond half zeven bij De Groote Weiver aan te schuiven voor de buurtmaaltijd. Een gezellige en gezonde hap voor 6 euro. Reserveren vanaf zes uur in De Groote Weiver zelf.