It Happened One Night

It Happened One Night
  • Film
donderdag, jul 06, 2023 Open: 20:00 Aanvang: 20:30 Prijs: €3,-

Regisseur: Frank Capra
Jaar: 1934
Land: Verenigde Staten
Duur: 105 minuten


Ellie Andrews, verwende dochter van de rijke Alexander Andrews, is getrouwd met de stuntpiloot King Westley. Haar vader mag King echter helemaal niet, en ‘ontvoert’ zijn dochter naar zijn jacht en wil het huwelijk tussen de twee annuleren. Hierop springt Ellie overboord en zwemt weg om te proberen naar New York te vluchten, terug naar King. Op de bus naar New York komt ze de zopas ontslagen journalist Peter Warne tegen. Ze reizen samen verder, want Peter Warne hoopt een spectaculair verhaal over haar te kunnen schrijven in de krant en Ellie heeft zijn hulp nodig om in New York te geraken.
Nadat het filmen klaar was, klaagde Claudette Colbert bij haar vriendin: “Ik heb net de slechtste film ter wereld afgemaakt”. Niemand had eigenlijk zin om deze film te maken en veel actrices konden of wilden de rol die uiteindelijk naar Colbert ging niet accepteren. Wellicht hadden ze anders gereageerd als ze hadden geweten wie de uiteindelijke tegenspeler zou worden, namelijk de mateloos populaire Clark Gable, die werd uitgeleend aan Columbia Pictures (toen beschouwd als een kleine studio) als straf voor het weigeren van een rol in zijn eigen studio.
Het filmen begon in een gespannen sfeer omdat Gable en Colbert ontevreden waren over de kwaliteit van het script. Colbert bleef haar ongenoegen op de set tonen. Ze aarzelde aanvankelijk ook om haar rok omhoog te trekken om een passerende chauffeur te verleiden tot een lift, in de nu wereldberoemde scene, en klaagde dat het onvrouwelijk was. Bij het zien van het meisje dat werd binnengebracht als haar body double, zei een verontwaardigde Colbert tegen de regisseur: “Haal haar hier weg. Ik zal het doen. Dat is niet mijn been!”
Uiteindelijk bleek de film een grote kaskraker te zijn, veruit de grootste hit van Columbia tot eind jaren tachtig. Het werd de eerste film die ‘The Great Five’ van de Academy Awards won: Oscar voor beste film, Oscar voor beste regisseur, Oscar voor beste acteur, Oscar voor beste actrice en Oscar voor beste aangepaste scenario. Alleen One Flew Over the Cuckoo’s Nest en The Silence of the Lambs herhaalden later deze krachttoer. Deze film gaf ook de voorzet voor de talrijke screwball comedies die in de loop van de jaren dertig en veertig volgden.


Winkelwagen
Scroll naar boven