Jackie Brown

  • Film
donderdag, 19 dec, 2019, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €3


DONDERDAG 19 DECEMBER – JACKIE BROWN
Quentin Tarantino, 1997, Amerika, 154 minuten
Pam Grier, Samuel L. Jackson en Robert Forster
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

Stewardess Jackie Brown (Grier) wordt gepakt tijdens het smokkelen van geld voor haar baas, de wapenhandelaar Ordell Robbie (Jackson). Zij krijgt van justitie het aanbod om Robbie te verraden in ruil voor strafvermindering, maar weigert dat aanvankelijk. Samen met Max Cherry (gespeeld door de dit jaar overleden Forster), de man die namens Robbie haar borgsom betaald, beraamt Brown vervolgens een ingewikkeld plan om de politie en de crimineel tegen elkaar uit te spelen en daar een grote som geld aan over te houden.
Het verhaal speelt zich af in de onderwereld van Los Angeles en er klinkt muziek uit lang vervlogen tijden. Er wordt met wapens gezwaaid, er vloeit bloed en er wordt flink gevloekt. Maar achter het uiterlijk vertoon schuilt evenwel een intieme film over echte mensen.

De film is een bewerking van de roman Rum Punch van Elmore Leonard en de titel verwijst naar de blaxploitation film Foxy Brown uit 1974, waarin Grier ook de hoofdrol had.
Grier hield aan Jackie Brown een Oscarnominatie over, evenals Forster (voor beste mannelijke bijrol), die met deze film een comeback maakte.

Tarantino’s carrière als regisseur bereikte zijn hoogtepunt met het verbluffende Pulp Fiction, maar hij slaagde er met opvolger Jackie Brown in opnieuw te pieken en vestigde zich als waarlijk groot filmmaker. Zijn derde speelfilm is niet zo flamboyant als zijn tweede, maar wel warmer.Comments are closed.