KISS OF THE SPIDER WOMAN

KISS OF THE SPIDER WOMAN
  • Film
donderdag, dec 14, 2023 Open: Aanvang: Prijs:

Regisseur: Hector Babenco
Jaar: 1985
Land: Brazilië
Duur: 120 minuten


Dit gevangenisdrama speelt zich ergens in Zuid-Amerika af, waar de flamboyante homofiel Luis Molina (Hurt) een cel deelt met de (heterofiele) politieke gevangene Valentin Arregui (Julia). Om de tijd te doden speelt Molina dagelijks zijn favoriete film na, die zich afspeelt in het door de Duitsers bezette Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog en waarin een Franse zangeres (Braga) valt voor een knappe, blonde Gestapo-officier. Aanvankelijk moet Arregui niets hebben van Molina’s volslagen politiek incorrecte verhaal, maar gaandeweg schikt hij zich in de vertelling, zolang Molina zich maar onthoudt van het beschrijven van voedsel en naakte vrouwen.
De Braziliaanse regisseur Hector Babenco was al lange tijd bezig om de rechten van de gelijknamige (Argentijnse) roman voor verfilming te kopen, maar pas toen Burt Lancaster zich ermee bemoeide ging schrijver Manuel Puig akkoord. Gezondheidsproblemen belette Lancaster vervolgens echter om de hoofdrol te kunnen spelen, waardoor William Hurt voor het vertolken ervan in beeld kwam.
De ster van de Amerikaanse acteur Hurt was al reizende sinds zijn eerste hoofdrol in de SF film Altered States uit 1980, maar de gewaagde, Oscar winnende rol van Molina betekende zijn grote doorbraak en verzekerde hem van een lange, succesvolle carrière. Zijn rol was overigens van historisch betekenis omdat homoseksualiteit maar zelden zo in een publieksfilm behandeld werd. William Hurt overleed in maart 2022 aan de gevolgen van prostaatkanker.


Winkelwagen
Scroll naar boven