Knoflikari

  • Film
donderdag, 21 dec, 2017, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


Petr Zelenka, 1997, Tsjechië, 100 minuten.
Jirí Kodet, Borivoj Navrátil, Rudolf Hrusínsky III en Eva Holubova.
Tsjechisch gesproken, Nederlands ondertiteld.

Zes korte verhalen met als verbindende schakel een taxichauffeur. Een jongen en meisje proberen seks te hebben tijdens een taxiritje. De volgende taxiklant is een man die zijn vrouw wil betrappen op overspel. Gelukkig voor hem is de overspelige vrouw niet zijn echtgenote, maar de vrouw van de onwetende taxichauffeur. In de korte verhalen keren een aantal personages steeds terug. Alle gebeurtenissen spelen zich af in de nacht van 6 augustus 1995, exact vijftig jaar nadat de atoombom op Hiroshima is gevallen.

Een van de meest wrede spelingen van het lot voltrok zich in de vroege morgen van 6 augustus 1945 boven de Japanse stad Kokura, toen hevige regenbuien het Amerikaanse vliegtuig met de atoombom aan boord deden afbuigen naar Hiroshima. Een onbeduidende toevalligheid bepaalde het lot van onnoembaar veel mensen. Petr Zelenka gebruikt dit bizarre gegeven als proloog van zijn zwarte komedie Knoflíkári. Het heet in Japan Kokura-geluk, en is het soort toeval waarop vervolgens kleine verhalen van Tsjechen in Praag of op het platteland zijn gebaseerd. Niet alleen wordt hier de eigenzinnige orde die er in de wereld heerst pijnlijk duidelijk, maar ook het onvermogen van de mens om er ook maar de minste invloed op uit te oefenen, alle bezweringsrituelen ten spijt

Knoflíkári verwierf in Tsjechië zelf al snel een cultstatus, omdat historische feiten, fictie en documentairebeelden virtuoos aan elkaar worden geknoopt. Op het International Film Festival Rotterdam van 1998 won de film de Tiger Award.Comments are closed.