Kocár do Vídne (Coach to Vienna)

Kocár do Vídne (Coach to Vienna)
  • Film
donderdag, nov 24, 2022 Open: 20:00 Aanvang: 20:30 Prijs: €3,-

Regisseur: Karel Kachyna
Jaar: 1966
Land: Tsjechoslowakije
Duur: 78 Minuten

 Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt een man aangehouden en doodgeschoten door de nazi’s omdat hij een zak cement heeft gestolen. Twee voortvluchtige Duitse soldaten, waarvan één ernstig gewond is, verplichtten zijn echtgenote hen met paard en kar over de Oostenrijkse grens te voeren, maar de vrouw wacht het gepaste moment af om wraak te nemen.
Karel Kachyna is één van de vele uitstekende Tsjechoslowaakse regisseurs die nooit genoemd wordt in het geijkte rijtje New Wave-regisseurs, waarschijnlijk omdat je daarvoor na het neerslaan van de Praagse Lente het land had moeten ontvluchtten. ‘Coach to Vienna’ werd in het premièrejaar bekroond op het festival van Karlovy Vary, maar toen in 1968 de Praagse Lente door de inval van de Warschaupactroepen onder aanvoering van de Sovjet-Russen definitief voorbij was, werd de film wegens zijn kritiek op het `heldhaftige` verzet verboden. Kachyna maakte nog veel meer films die de communistische censors niet bevielen en na Ucho (1970) mocht hij zich initieel alleen uitleven met minder controversiële thema’s (lees: sprookjes en familiefilms). Hiermee leverde hij echter zoveel kwaliteit af dat hij toch weer in genade moest worden aangenomen.
Iva Janzurová is (in Tsjechië) vooral bekend vanwege haar rollen in komedies, maar ook in deze film bewijst ze weer eens dat ze eigenlijk de beste Tsjechische actrice van de afgelopen eeuw is.
‘Coach to Vienna’ is een tijdloze, atmosferische thriller dat begint als een spannend wraakverhaal en dat geleidelijk verandert in een schrijnend menselijk drama over de verschrikkingen en uitwassen waartoe oorlog gewone mensen drijft.


Scroll naar top