Les Silences du Palais

Les Silences du Palais
  • Film
donderdag, dec 30, 2021 Open: 20:00 Aanvang: 20:30 Prijs: €3

Regisseur: Moufida Tiatli
Jaar: 1994
Land: Tunesië
Duur: 125 minuten


Moufida Tlatli, 1994, Tunesië, 125 minuten
Amel Hedhili, Najia Ouerhi, Hend Sabri en Ghalia Lacroix
Arabisch/Frans gesproken, Nederlands ondertiteld
 
Als de zwangere zangeres Alia hoort dat prins Sid’Ali is overleden keert zij nog eenmaal terug naar het paleis, waarin zij opgeroeide als dochter van een vrouwelijke bediende. Dwalend door de kamers van haar jeugd komen de herinneringen boven. Samt el qusur, zoals de Tunesische titel van deze film luidt, toont de veredelde slavernij waarin het vrouwelijke paleispersoneel leeft en waarin machteloosheid, abortus en stilzwijgen de boventoon voeren.
Het verhaal speelt zich hoofdzakelijk af tegen de achtergrond van de Tunesische onafhankelijkheid in 1956 en laat zien dat die bevrijding aan de positie van de vrouw voorbijging.
Deze film was de het debuut van de Tunesische regisseuse Moufida Tlatli (geb. 04-08-1947), die na haar studie in Parijs in de Franse televisiewereld had gewerkt. Het was de allereerste speelfilm van een vrouw uit de Arabische wereld die internationaal succes oogstte. Het won ondermeer de Gouden Camera in Cannes. Tlatli zou hierna nog twee speelfilms maken. Na de Tunesische Jasmijnrevolutie was zij in 2011 Minister van Cultuur in de overgangsregering van Mohamed Ghannouchi.
Moufida Tlatli overleed begin februari 2021 aan Covid-19.


Scroll naar top