Lost River

Lost River
  • Film
donderdag, mrt 30, 2023 Open: 20:00 Aanvang: 20:30 Prijs: €3,-

Regisseur: Ryan Gosling
Jaar: 2015
Land: Verenigde Staten
Duur: 95 minuten


Billy is een alleenstaande moeder van twee zonen die kampt met financiële problemen. Hun huis in een apocalyptisch stadje dreigt zoals de meeste andere huizen in de buurt gesloopt te worden. Billy probeert toch naar een alternatief te zoeken en neemt een baantje aan in de zeer duistere underground nachtclub van Dave, terwijl zoon Bones de leegstaande panden afschuimt op zoek naar koper. Bones raakt echter in conflict met Bully, de meest gevreesde pestkop van de stad. Om aan dit sombere bestaan te ontsnappen sluit Bones zich aan bij zijn buurmeisje Rat, die hem een legende vertelt over een onderwaterstad in de buurt.

Niemand had vertrouwen in het debuut van Hollywood-mooi-boy Ryan Gosling en de film kreeg in de buitenlandse pers overwegend negatieve kritieken van de filmcritici en gemengde kritieken van de toeschouwers. Dat laatste zal toch vooral veroorzaakt zijn doordat de film veel te vreemd en eigenaardig is om een breed publiek aan te spreken, maar de naam van Gosling zal een groot aantal toeschouwers aangetrokken hebben dat normaal gesproken niet naar een film als deze zouden gaan.
Lost River is een film die meer over sfeer en emotie gaat dan over plot en verhaal. Gosling creëert een wereld die erg veel op de onze lijkt, maar toch erg afstandelijk en vreemd aanvoelt, vergelijkbaar met de films van David Lynch en Nicolas Winding Refn. Gosling slaagde erin een behoorlijk indrukwekkende cast te bemachtigen, wat misschien wel een van de voordelen is van zijn status als acteur. Daarnaast wist hij Benoît Debie (Enter the Void, Calvaire, Spring Breakers) te strikken als cameraman, waarmee visuele pracht eigenlijk wel een garantie is. De kadrering is prachtig, de belichting voortreffelijk en er zijn een aantal zeer gedurfde kleurkeuzes die de film een heel eind helpen om zijn buitenaardse sfeer te geven.
Lost River is een audiovisuele reis door een intrigerende wereld, een koortsachtige nachtmerrie gepresenteerd als een rustgevende droom, maar bovenal een film van een regisseur met een eigen stem.


Winkelwagen
Scroll naar boven