M. Eine Stadt sucht eine Mörder

  • Film
donderdag, 31 jan, 2019, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


M. Eine Stadt sucht eine Mörder
Fritz Lang, 1931, Duitsland, 110 minuten
Peter Lorre, Otto Wernicke en Gustaf Gründgen
Duits gesproken, Engels ondertiteld

Een reeks kindermoorden heeft Berlijn in zijn greep. De angst van de bewoners wordt extra groot als de moordenaar brieven naar de kranten stuurt waarin hij nog meer moorden aankondigt. De druk van de publieke opinie is groot en de recherche van Berlijn zet alles op alles. Nieuwe technieken als hand schrift analyse en vingerafdrukken gaan hand in hand met onderzoeken naar psychiatrische patiënten en het interviewen van bekende criminelen. Dit laatste gaat zo ver dat de onderwereld leiders besluiten dat dit slecht voor hun zaken is en ze besluiten zelf op zoek te gaan naar de moordenaar. Een driedubbele klopjacht is het gevolg.

Waar Hollywood de geluidsfilm nog voornamelijk zag als vehikel voor musicals gebruikte Fritz Lang in zijn eerste geluidsfilm stijl-elementen die nog steeds gebruikt worden. We horen de moordenaar zijn kenmerkende liedje fluiten voordat hem zien en er is voor de eerste keer ooit een voice-over stem te horen die aan de hand van reeks montage-achtige scenes een beeld schetst van een stad in de greep van de angst.

Ook de beeldtaal die Fritz Lang, samen met zijn vrouw en tevens scenariste Thea von Harbou, ontwikkelde wordt nog steeds gebruikt. Tegenover de moordenaar, en de indringende beelden van een in beeld rollende bal, of een ballon tegen een telefoonkabel als hij weer heeft toegeslagen, staat het koortsachtige politieonderzoek. Het verslag van de pers over de voortgang, de toenemende paniek onder bevolking, en politici die onder druk van de publieke opinie dusdanige eisen stellen dat ze de politie eerder in de weg zitten dan behulpzaam zijn.

Tegenwoordig zijn het vaste elementen, in 1931 had nog nooit iemand iets gezien. Fritz Lang was met M. Eine Stadt sucht eine Mörder, de eerste film over de klopjacht op een seriemoordenaar zijn tijd wederom ver vooruit.Comments are closed.