Man Without A Past

  • Film
donderdag, 26 okt, 2017, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


The Man Without A Past [Mies Vailla Menneisyyttä]
Aki Kaurismäki, 2002, Finland, 97 minuten

Markku Peltola, Kati Outinen en Annikki Tähti.
Fins gesproken, Nederlands ondertiteld.

Een man komt in Helsinki aan en wordt daar zo bruut in elkaar geslagen dat hij er zijn geheugen hierdoor verliest. Daar hij niet meer in staat meer is om zich zijn verleden te herinneren, zelfs niet zijn naam, kan hij ook nergens een baan krijgen, of een woning. Hij besluit dan maar in een container te gaan wonen. Hij moet van nul herbeginnen om zijn leven weer op de rails krijgen. Op zijn weg treft hij weinig menselijke warmte aan. Gelukkig ontmoet hij andere daklozen en vooral een lieve vrouwelijke officier van het Leger des Heils.

Aki Kaurismäkki’s films hebben een unieke droog-humoristische kant die verwant is aan de humor in de films van Jim Jarmusch. Hij schrijft, regisseert, produceert en monteert zijn films zelf. De personages in zijn film lachen vrijwel nooit, ondergaan lijdzaam de ellende die ze te verduren krijgen en roken als ketters.

‘The Man without a Past’ won de Grand Prix op het filmfestival van Cannes in 2002 en werd bovendien genomineerd voor een Academy Award. Kaurismäkki weigerde echter de Oscarceremonie bij te wonen.Comments are closed.