Marcelino Pan y Vino (Marcelino, Brood en Wijn)

Marcelino Pan y Vino (Marcelino, Brood en Wijn)
  • Film
donderdag, mrt 09, 2023 Open: 20:00 Aanvang: 20:30 Prijs: €3,-

Regisseur: Ladislao Vajda
Jaar: 1955
Land: Spanje
Duur: 90 minuten


Marcelino is een wees die als baby wordt achtergelaten bij een klooster. Hij wordt grootgebracht in het Franciscanerklooster, waar hij ondanks de goede zorg van zijn twaalf vaders zich toch vaak eenzaam voelt. Van de monniken mag hij niet naar de zolder van het klooster, omdat daar een boeman zou huizen. Stiekem gaat hij toch kijken en tot zijn schrik ziet hij een enge man aan een kruis hangen. Bij een tweede bezoek krijgt hij toch medelijden met de magere hangende man, die hij er erg hongerig uit vindt zien en biedt hem een stuk brood aan. De man stapt van zijn kruis en neemt het nog aan ook! Vanaf dat moment wordt hij Marcelino’s geheime vriend en vertrouwenspersoon. Hij moet zich in allerlei bochten wringen om zijn vriend van eten en drinken te blijven voorzien.
Marcelino Pan y Vino blijft een van de beroemdste en meest succesvolle Spaanse films ooit gemaakt in de geschiedenis en een van de eerste Spaanse films die ook in de VS succesvol werd. Het was ook de eerste Spaanse film die een hoofdrol aan een kind durfde te geven en hoofdrolspelertje Pablito Calvo werd in één klap de beroemdste kindacteur van Spanje. Hij werd dit echter als snel beu, stopte op zijn zestiende subiet met acteren en trok zich terug in de anonimiteit.
Ladislao Vajda (László Weisz) was een Hongaars-Spaans filmregisseur die ervaring opdeed bij verschillende regisseurs, zoals Billy Wilder en Henry Koster. In vele landen maakte hij films, maar hij zou zijn artistieke hoogtepunt bereiken in de jaren vijftig in Spanje. Naast deze film werd hij ook erg bekend van de thriller ‘Es geschah am hellichten Tag’ met Heinz Rühmann.
De humoristische typering van het kloosterleven en de fraaie beelden met licht en schaduw maken dit religieuze sprookje ook genietbaar voor diegenen die aan de strekking zelf geen boodschap hebben.


Winkelwagen
Scroll naar boven