Master and Commander – The Far side of the World

  • Film
donderdag, 27 jun, 2019, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


Master and Commander – The Far Side of the World
Peter Weir, 2003, Verenigde Staten, 138 minuten
Russell Crowe, Paul Bettany, James D’Arcy

1805. Groot-Brittannië is in oorlog met Napoleon’s Frankrijk. Voor de kust van Brazilië is het Engels marineschip ‘Surprise’ op zoek naar een Frans fregat dat Britse walvisvaarders belaagd. De Franse ‘Acheron’ blijkt nogal een maatje te groot te zijn, maar dat weerhoudt een plichtsgetrouwe ijzervretende zeebonk als Captain ‘Lucky Jack’ Aubrey (Crowe) er natuurlijk niet van om zijn tegenstander in een dodelijk kat en muis spel tot naar het einde van de wereld te volgen om hem te grazen kunnen nemen.

Master and Commander is geïnspireerd op de zeemansliteratuur van Patrick O’Brain en bruist van geschiedenis. Het is een fictief verhaal, gebaseerd op historische feiten. Zo is Aubrey een kopie van Thomas Cochran (één van de Britse Royal Navy’s grootste helden), is de ‘Acheron’ afgeleid van de Amerikaanse USS ‘Constitution’ (1798) en is de laatste akte van de film gebaseerd op een gebeurtenis die op 6 mei 1801 voor de kust van Barcelona plaatsvond.

De ware pracht van deze avonturenfilm ligt in de kleinste details tot waar regisseur Weir en zijn bemanning zijn gegaan om ons te laten zien hoe leven aan boord van een 19de eeuws zeilschip in werkelijkheid geweest moet zijn.

Misschien is de spanningsboog iets te lang, maar Master and Commander oogt voor een Hollywood blockbuster evenwel bijzonder volwassen: geen gebruikelijke overkill aan actie scènes, geen zwijmelende romantiek die de film alleen maar hopeloos ophoudt, zelfs geen slechterik om door het stof te laten kruipen en ons voor te liegen dat het goede in de mens uiteindelijk altijd zal zegevieren !

Master and Commander is smullen, prima vermaak van de bovenste plank.Comments are closed.