Melancholia

  • Film
donderdag, 27 aug, 2020, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €3


DONDERDAG 27 AUGUSTUS – MELANCHOLIA
Lars von Trier, 2011, Denemarken, 130 minuten
Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland

De film Melancholia bestaat uit twee gedeeltes, waarin de lotgevallen van de zussen Justine (Dunst) en Claire (Gainsbourg) worden getoond.

Het eerste deel voert Justine op, die haar huwelijksfeest viert op het immense landgoed van haar rijk getrouwde zus Claire. Maar van een feestelijke dag is geen sprake; het bruidspaar komt uren te laat aan op het feest en de gescheiden ouders van de zussen bederven de sfeer door elkaar tijdens het diner verbaal neer te halen. Justine onttrekt zich voortdurend aan de plichtplegingen en besluit als klap op de vuurpijl het huwelijk te beëindigen. Zij verkeert overduidelijk niet in een feeststemming: haar depressie beheerst haar gedragingen.

In deel twee ontfermt Claire zich over haar labiele zus. Maar als er verontrustende berichten komen over een mogelijke botsing van de Aarde met de planeet Melancholia, verandert de verhouding tussen de zussen. Claire raakt volledig in paniek door het naderende onheil, terwijl Justine in de situatie berust.

De films van regisseur Lars von Trier zijn vaak onderdeel van een drieluik. Melancholia is de tweede film van zijn ‘Depression’ trilogie en kan worden beschouwd als een reactie op zijn eigen depressiviteit. Cinematografisch ziet Melancholia er bijzonder fraai uit en de beelden worden gecompleteerd door de bombastische muziek van Wagner.Comments are closed.