MORGIANA

MORGIANA
  • Film
donderdag, feb 09, 2023 Open: 20:00 Aanvang: 20:30 Prijs: €3,-

Regisseur: Juraj Herz
Jaar: 1972
Land: Tsjechoslowakije
Duur: 106 minuten


“Some are Born to Sweet Delight, Some are Born to Endless Night”.

 

Deze regel van de Engelse dichter William Blake lijkt van toepassing te zijn op de zussen Klara en Viktoria (Beide rollen gespeeld door Iva Janzurova). Niet dat ze in armoede zijn geboren, want hun vader is behoorlijk welgesteld. Maar zus Klara lijkt voor het geluk te zijn geboren. Als hun vader overlijdt krijgt zij het meeste geld toebedeeld. Ook erft zij het grote huis van de familie met uitzicht op de zee, terwijl Viktoria het kleine donkere jachthuis krijgt toegewezen. In de liefde is het niet anders. Klara heeft veel aanbidders, waaronder de knappe officier Marek (Josef Abrham). Viktoria, die heimelijk verliefd is op Marek, ziet groen van jaloezie. Ten einde raad besluit ze de waarzegster Otylle (Nina Diviskova) te raadplegen. Zij komt tot de conclusie dat Klara de persoon is die Viktoria’s succes in de weg staat. Van Otylle krijgt Viktoria een flesje langzaam werkend vergif waarmee ze Klara wil vermoorden.

Alles lijkt volgens Viktoria’s plan te verlopen totdat de waarzegster weer ten tonele verschijnt en haar begint af te persen.

 

Morgiana is gebaseerd op een novelle van de Russische schrijver Alexander Grin. In het verhaal van Grin blijken de twee zussen één en dezelfde persoon te zijn. Regisseur Juraj Herz kreeg van de communistische autoriteiten geen toestemming om dit onderwerp van schizofrenie aan te snijden. Het resultaat stelt echter niet teleur. Morgiana is daardoor een gitzwart bombastisch macaber sprookje geworden.Winkelwagen
Scroll naar boven