Mulholland Drive

  • Film
donderdag, 19 okt, 2017, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


David Lynch, 2001, Amerika, 147 minuten
Naomi Watts, Laura Harring, Justin Theroux
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Mulholland Drive is de naam van de weg die door de Hollywood Hills slingert. Het is hier waar een mysterieuze brunette (Laura Harring) ontsnapt aan een liquidatie en een verkeersongeval.  Met een tas vol geld, maar zonder haar geheugen dwaalt ze rond in Los Angeles en glipt een appartement binnen. Hier ontmoet ze Betty Elms (Naomi Watts), die naar Hollywood is gekomen om een filmster te worden. Samen proberen de twee te achterhalen wat er precies gebeurt is.
Halverwege de film, na een bezoek aan de geheimzinnige nachtclub “Club Silencio”, neemt het verhaal een compleet andere wending. Naomi Watts speelt niet meer Betty Elms maar Diane Selwyn. Diane is een geflopte actrice met een ongelukkig leven. Haar partner Camilla Rhodes (Laura Harring) heeft haar verlaten voor de gevierde regisseur Adam Kesher (Justin Theroux).
Het mysterie rondom de brunette met geheugenverlies lijkt gaandeweg de film groter te zijn geworden. Met de verandering in de verhaallijn lijkt de identiteit van haar ook niet meer zo belangrijk te zijn. Waar laat David Lynch ons nu naar kijken? De realiteit? Een droom of nachtmerrie? “Niets is wat het lijkt”, zegt de spreekstalmeester van “Club  Silencio”. Ook in Mulholland Drive is niets wat het lijkt. Het is een bizarre surrealistische film noir die alle verhaalconventies van Hollywood aan de laars lapt. Maar het is ook een film die met zijn gelaagdheid stof tot nadenken geeft.
Mulholland Drive had eigenlijk een televisieserie moeten worden. Maar het Amerikaanse televisieconcern ABC trok de handen van het project af na het zien van de 100 minuten durende pilot. David Lynch wendde zich tot het Franse Studio Canal+. Dankzij het geld van deze productiemaatschappij kon hij extra filmmateriaal schieten waardoor Mulholland Drive van televisieserie naar een speelfilm werd getransformeerd.Comments are closed.