Neon Demon

  • Film
donderdag, 20 sep, 2018, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


The Neon Demon, 
Nicolas Winding Refn, 2016, Amerika, 98 minuten
Elle Fanning, Christina Hendricks, Keanu Reeves

De 16 jarige Jesse (Elle Fanning) komt naar Los Angeles om het daar te maken als model en de hele wereld ligt vervolgens aan haar voeten omdat zij ‘het’ (“that thing”) heeft. Maar het is een plastic wereld, vol wellustige mannen en jaloerse vrouwen. Jesse vindt zichzelf herboren terug in de neonwereld waarin alles een act is en verliest haar onschuld; Los Angeles wordt haar nieuwe moeder, en de roem haar levensdoel.

The ‘Neon Demon’, die zich aanvankelijk laat aanzien als een ‘coming of age’ verhaal maar halverwege ontpopt als een horror story, is de meest gestileerde en extravagante film van 2016. Het is een perverse parade van poses en schoonheid, met Narcissus als de enige ware god. In de reflectie van het water zijn de modellen hun eigen god geworden die geen enkele grenzen en kritiek meer accepteren. En in het flitsende neonlicht van de nacht zijn zij ook hun eigen demonen geworden.

Regiseur Nicolas Winding Refn (maker van de arthouse-hit ‘Drive’ uit 2011) heeft vaker de kritiek gehad dat bij hem het script van ondergeschikt belang lijkt te zijn en het vooral om de beelden gaat. The Neon Demon lijkt deze kritiek in die zin te bevestigen, maar is de wereld die hij met deze film schetst dan wel zoveel meer dan juist dat? In de modewereld draait het immers kennelijk ook louter om de vorm, zonder zichtbare inhoud. Zo bekeken is ‘The Neon Demon’ misschien een briljante film, omdat het op de juiste manier een wereld toont die schijnbaar geen inhoud heeft.Comments are closed.